élet egy magasabb energiaszinten

Anamé Program életmód

Anamé Program életmód

Szabadulj meg az ünnepi extra kilóktól az Anamé Program 3 életmódtippje segítségével

azaz hogyan mondjuk búcsút a hasi zsírpárnáknak?

2022. január 19. - Anamé

aname_eletmovalto_program_hogyan_fogyjak_le.jpg

Az elmúlt hetekben azt éreztem, hogy egy kicsit megváltozott a testem, ebben pedig megerősített az is, amikor visszanéztem a képeket az Instagram oldalamon (@aname_lifestyle) és az Anamé Program instaoldalán (@anameprogram). Mivel napi szinten végzem a Karma Killer jógagyakorlatokat, ahol minden egyes mozdulatnál szeretetteljesen kapcsolódom önmagamhoz és a testemhez is, ezért kialakult bennem egyfajta nyitottság és figyelem a testem változásaira. Ez azért jó, mert így viszonylag hamar észreveszem, ha például változik a súlyom. Nem tudom, te hogy vagy vele, de nálam az első 1-2 kiló mindig a hasi tájékon tapad meg, így ez az, amit legelőször észre szoktam venni, ahogyan most is. Nálad is így van ez? 

Az ünnepek után talán nem is vagyok ezzel egyedül. Lehet, hogy kicsit te is kevesebbet mozogtál és többet ettél, mint szoktál. Arról nem is beszélve, hogy ez valakinél lehet állandósult probléma is, amióta a világjárványnak köszönhetően sokan otthon kellett hogy maradjanak. Ha pedig otthon vagyunk, akkor a hűtőhöz és a konyhába vezető utat biztosan jól ismerjük, és naponta többször is megtesszük. :) 

A világjárvány az én életmódomat is megváltoztatta, hiszen előtte sokkal többet ingáztam Budapest és London között. Amikor pedig épp nem utaztam, akkor az ügyek intézése foglalt le, hogy beindítsuk a személyes kurzusokat itt Londonban is. Persze ezt a világjárvány miatt újra kellett terveznünk. Voltak idők, amikor pedig még ennél is többet utaztunk Gáborral: nagyon jó érzés visszaemlékezni azokra az időkre, amikor Svájcban, Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Angliában, Luxemburgban és Belgiumban is tartottunk Karma Killer jógakurzusokat, sőt, még Monacóban is. Nagyon jó emlékek ezek a számomra, hiszen imádok veletek személyesen is kapcsolódni, az pedig külön öröm a számomra, hogy a világ számos pontjáról gyakoroltok velünk. Elárulhatom, hogy amikor elfoglalt az ember, akkor egyáltalán nem az evésen jár az esze. A menetrend pedig mindig nagyon szoros volt, és engem csak az érdekelt, hogy hogyan tudnánk a legjobban szolgálni azokat, akik megtisztelnek minket és eljönnek az Anamé Program személyes jógakurzusaira. Mindig szerettem a lehető legtöbbet adni magamból, ezért ilyenkor az evés teljesen háttérbe szorult. 

Legutóbb, amikor otthon a budapesti jógastúdiónkban tartottam kurzusokat, a fő elemózsiánk napokig a barna rizs tallér volt, amit magában vagy egy kis zöld tea mellé ropogtattunk Gáborral. 

Étkezés szempontjából ezek az időszakok nem életünk legjobb napjai - más szempontból viszont mégis azok, mert találkozhatunk veletek és együtt gyakorolhatunk! 

aname_eletmovalto_program_home_office_otthoni_munka_eletmod.jpgA világjárvány miatt mi is az online térbe kényszerültünk, aminek az az áldásos hatása, hogy talán még többen tudtok kapcsolódni hozzánk, mint valaha. Mindig is nagy fejtörést okozott a számomra, hogy hogyan tudnék eljutni mindenhova. 

Az internet segítségével azonban tudunk találkozni, kapcsolódni tértől és időtől függetlenül is. (A neten elérhető jógaóráinkat egyébként ide kattintva tudjátok elérni.) Ezeket a tartalmakat az otthonunkban berendezett stúdióban vesszük fel, így jobban ráérünk enni is a sokkal lazább tempó mellett, mint amihez egyébként hozzá voltunk szokva. 

A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva ezért nekem is át kellett állnom, és jó pár trükköt ki is találtam, ami segít az új otthonülő életmód mellett, vagy így az ünnepek után abban, hogy a testem újra könnyű és felszabadult legyen. Gondoltam, megosztom veletek is. Ha ismersz és olvasod az Anamé Életmód blogbejegyzéseket, akkor tudod, hogy nálam minden a belső útról szól, nem pedig az aktuális trendekről, vagy hogy mások szemében az éppen ideális testképnek megfeleljek. 

Ezért itt most szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy ne olvass tovább,: 

  • ha nem érdekel, hogy hogy érzed magad a testedben, csak sovány akarsz lenni,
  • ha átmenetileg sanyargatni akarod magad fogyókúra címszó alatt, hogy utána visszahízd a leadott kilókat,
  • ha szerinted a lemondás és a tápanyaghiány fogja megoldani azt, hogy most nem tetszel magadnak,
  • ha nem vagy nyitott egy új nézőpontra ebben a témában. 

Viszont bátran olvass tovább,:

  • ha olyan életmódváltó lehetőséget keresel, ami könnyen beépíthető az életedbe, 
  • ha könnyebb test mellett jobb testérzetet is szeretnél,
  • ha utálsz éhezni és legyengülni a tápanyaghiánytól,
  • ha szeretnél jóban lenni önmagaddal úgy, hogy közben jóllakott is vagy.

 

Az Anamé Életmódprogram alapjai 

 

Már biztosan ismered az Anamé Életmód jelmondatát: értékes vagy és értékesek a körülményeid is. Ahhoz, hogy igazán felszínre tudd hozni a benned rejlő kincseket és hálával tudd fogadni azt, amivel jelenleg rendelkezel - legyen ez akár egy-két extra kiló -, majd ezen hatékonyan és szeretteljes módon változtatni tudj, ahhoz szerintem nagyon fontosak a következő pontok: 

Szeresd a tested feltétel nélkül 

Amikor a ‘90-es évek elején kidolgoztam a Karma Killer jógát, azzal együtt a világon egyedülálló csakraanalízist is kifejlesztettem, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy a csontok helyzetéből és az izomtónus állapotából látható, hogy melyik csakra területénél blokkolt az energiaáramlás. Ezt egy pillanat alatt meg lehet állapítani az emberek testéről, ha valaki szakavatott szemmel nézi. Az elmúlt években több tízezer emberrel találkoztam személyesen, így hidd el, hogy van elég tapasztalatom ahhoz, hogy ki tudjam jelenteni: minden test gyönyörű. Igen, a te tested is csodálatos, ezért szeresd és ismerd el. Mert akár hiszed, akár nem, függetlenül a csakrák állapotától minden egyes ember itt és most tökéletes - ez a gondolat kulcsa annak, hogy ne önsanyargatással, hanem a testeddel összhangban, szeretve azt tudj változtatni rajta. Ünnepeld minden pillanatban! 

aname_eletmovalto_program_hogy_tudom_elfogadni_magamat.jpgHangolódj rá a tested igényeire 

Ez a blogposzt nem a külsőségekről szól, ahogyan az Anamé Életmódprogram sem. Vagyis nem arról, hogy milyennek kellene lenned, hanem arról, hogy hogyan érezheted jól magad a testedben. Figyelj befelé és találd meg magadban, hogy hogyan tudod támogatni a testedet, hangolódj rá! Amikor szeretettel figyelsz önmagadra, a testedre, és tudatos vagy rá és a működésére, akkor minden döntéseddel a testedhez fűződő szent kapcsolatodat erősíted meg. 

Életmódváltás 

Hallottál már a jojó-effektusról? Ha igen, akkor azt is tudod, hogy ha éhezteted a testedet és megfosztod fontos tápanyagoktól, akkor a kényszerdiéta és az éheztetés után, amikor a test újra ételhez jut, hamar vissza is jönnek a leadott kilók. Sőt akár még sokkal több is. 

Van egy rossz hírem: ha egészséges testre és testsúlyra vágysz hosszú távon, akkor az életmódváltás elkerülhetetlen. Érdemes tehát újragondolni az étkezési szokásaidat. 

De van egy jó hírem is! Az életmódváltás lehet örömteli. Nem kell, hogy lemondásokkal teli legyen. Ha szeretnél ebben a témában részletesebben is olvasni, akkor nézd meg ezt a korábbi blogbejegyzésemet.

Önelfogadás 

Régen úgy gondolkodtam, hogy majd elfogadom magam, ha már megváltoztam. És azt hittem, hogy ha ítélkezve ostorozom magam, akkor majd elég motivált leszek arra, hogy változtassak. Szerinted ez a stratégia mennyire vált be? Szerinted lehet megoldás, ha pont a legjobb szövetségesedet becsülöd le, aki te magad vagy?

Ugye hogy nem logikus? És hidd el, hogy nem is azért csináljuk, mert logikus, hanem azért, mert ezt tanultuk gyerekkorunkban otthon és az iskolában - így akartak minket motiválni. Szerencsére ahogy megtanultad az önostorozást, ugyanúgy meg tudod tanulni azt is, hogy hogyan tudod elfogadni magad. Legyél magaddal türelmes és közben tekints szeretettel önmagadra. 

Biztos vagyok benne, hogy ezek után már égsz a vágytól, hogy belevágj az életmódváltásba, így nem is csigázlak tovább, jöjjön az Anamé Életmód 3 tippje, azaz mit teszek én azért, hogy a hasam visszatérjen a régi, laposabb állapotába. 

 

Az Anamé Program 3 életmódtippje, amivel búcsút mondhatunk az extra kilóknak is

 

Az ember életében vannak olyan időszakok - legyen az ünnep, karantén vagy stresszesebb időszak -, amikor nem biztos, hogy annyira tudatosak tudunk maradni a megváltozott körülmények vagy az ünnepi hangulat közepette. Ez teljesen rendben is van. Azonban ha a következő tippeket alkalmazod hosszú távon, az segíthet nem csak az extra kilóktól elbúcsúzni, de ezek hatására energikusabbá is válhatsz, és átalakulhat az önmagaddal való kapcsolatod is. 

1. Ide azzal a rosttal!

 

pexels-ron-lach-7900035.jpgLehet hogy a rost neked eddig csak a farostlemez szókapcsolatból volt ismerős, de azért valamennyit mégiscsak fogyasztottál belőle eddig is. Hiszen a zöldségek, gyümölcsök és a teljes tápértékű gabonák is tartalmaznak rostot. A hántolt, finomított - tehát nem tápegész - gabonákból készült kenyerek, a hús és a tejtermékek azonban nem, vagy csak említésre sem méltó mértékben tartalmaznak rostot. 

Így például az a reggeli, ami vajas fehér kenyérből, parizerből, cukros teából vagy kávéból áll, nem tartalmaz semmilyen rostot, helyette viszont egy csomó olyan anyag van benne, ami az emésztőrendszerünk számára közel sem ideális. Tudtad, hogy szinte kivétel nélkül mindenki jóval kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyire a testének szüksége lenne? 

De miért is lenne szükség a rostokra, amikor az csak rost? Abban sincs tápanyag, gondolhatod, hiszen bemegy, aztán kijön. Pedig ez óriási tévedés, mivel a rost a kulcsa az egészséges, jól működő emésztőrendszernek. Sokan erre csak rázzák a fejüket, hogy “én próbáltam ezt a rost-dolgot, de hát nekem nem jó, mert puffadok, meg gázosodok, rosszul vagyok tőle”...  Nos, ez normális, ha eddig nem ettél rostot, ezért fontos a fokozatosság, amikor úgy döntünk, hogy szeretnénk rostdúsabban táplálkozni. 

De mielőtt belevágunk a rostdús táplálkozás rejtelmeibe, tisztázzunk valamit! Te tudtad, hogy rostból kétféle van?

1.  A rostok egyik fajtája vízben oldódik (ilyenek a pektinek, a hemicellulózok egy része, a nyálkaanyagok). Ezek magukba szívják a vizet a tápcsatornában és zselés masszává válnak. Ez a massza köti meg többek között a glükózt, az epesavat és a koleszterint is. A zselés anyag miatt lassan és fokozatosan oldódnak ki a tápanyagok, ahogy végighalad a tápcsatornán az elfogyasztott táplálék, és ugyanennek köszönhető, hogy kevesebb méreganyag vagy éppen koleszterin jut vissza a szervezetbe, illetve a glükóz sem robbanásszerűen kerül a véráramba, hanem lassan oldódik ki. Ezért van az, hogy a gyümölcsök - bár tartalmaznak gyümölcscukrot - rosttartalmuknak köszönhetően lassabban szívódnak fel a szervezetben, és ezért másképpen hatnak a testünkre, mint a finomított fehér cukor, amiben nincsen semmiféle rost. 

2.  A rostok másik fajtája nem oldódik vízben (ilyen a cellulóz, a hemicellulóz nagy része, a lignin). Ezeknek köszönhetjük a teltségérzetet, csökkentik az étvágyat és igen, jól sejted, nem tartalmaznak kalóriát. Így az oldhatatlan rost a fogyni vágyók legjobb barátja. 

Számos kutatás bizonyította, hogy megfelelő mennyiségű rostfogyasztás mellett csökken a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, az elhízás, a székrekedés és a vastagbélrák kialakulásának kockázata. 

Ha úgy döntesz, hogy mostantól te is több rostot fogyasztasz, akkor fontos, hogy a fokozatos rostbevitel mellett figyelj oda a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra is, illetve arra, hogy változatosan táplálkozz: minél többféle - lehetőleg természetes  - forrásból vegyél magadhoz rostot. 

De ha már a zsírpárnákról van szó, és arról, hogy hogyan találhatunk rá az ideális testsúlyunkra, a lényeg, hogy a rost teltségérzetet ad. Én nagyon szeretek enni, a koplalás szóba sem jöhet. Amikor rostot fogyasztok, mindig jólesően telít el az étel, amit elfogyasztottam, és nem kívánok nasit sem. Ahogy írtam, az is fontos, hogy többféle forrásból vegyünk magunkhoz rostokat, ezért én is többféle rostot fogyasztok: 

  • elsősorban zöldségeket
  • gyümölcsöket, pl. az almában sok a pektin, azaz a vízben oldódó rost. Nem hiába van az a mondás, hogy “napi egy alma az orvost távol tartja”. 
  • csíráztatott lenmaglisztet - én ezt használom a nyerssüti receptjeimben, amikor egy kis egészséges kényeztetésre vágyok. (Ha szeretnéd te is elkészíteni ezeket, a receptekhez kattints ide és ide.)
  • akácrostot 
  • útifűmaghéjat 

De vajon mennyi az ideális rostmennyiség? Bár van egy javasolt mennyiség, érdemes számolgatás helyett inkább a változatosságra figyelni, és arra, hogy minden étkezés során rostdús, azaz feldolgozatlan, tápegész ételeket fogyassz. Fedezz fel új zöldségeket és gyümölcsöket, és figyelj a testedre és a fokozatosságra. 

aname_eletmovalto_program_nyersvegan_etrend_elonyei.jpg

2. Kóstolj bele a nyers vegán lakomába!

 

Semmiképpen sem szeretném rád erőltetni a saját étrendemet, mert lehet, hogy túl nagy lépés lenne azonnal váltani a számodra. A túl nagy lépésekkel pedig az a baj, hogy az ember könnyebben feladja és lemond olyan dolgokról is, amik egyébként pozitív hatással lennének az életére. Én 16 éves korom óta nem fogyasztok húst és  halat és kb. 23 éves korom óta nem fogyasztok tejterméket és tojást sem - azaz vegán vagyok. Főként nyers ételeket fogyasztok, sőt Amerikában a Hippokratész Intézetben még táplálkozástudományt is tanultam, annyira érdekel ez a téma. A nyers vegán étrend a Karma Killer jóga gyakorlataim mellett nekem nagyon sokat segít, hogy energikusnak, frissnek és könnyűnek érezzem a testemet. 

Ugyanakkor neked nem kell teljesen nyers vegánná válnod ahhoz, hogy élvezd az előnyeit. Azt javaslom, hogy a nap első étkezését nyers zöldségekből vagy gyümölcsökből állítsd össze - ezzel máris nagyon sokat tettél magadért egyrészt a rostfogyasztás szempontjából, másrészt mert tápanyagdús ételekkel indítottad a napodat. Ez mindenképpen hozzájárul ahhoz is, hogy visszanyerd az egészséges testsúlyodat, hiszen a nyers zöldségek és gyümölcsök kalóriatartalma alacsony, de bővelkednek rostokban, éltető nedvességben és tápanyagban.

Van egy profi tippem is ám… Az, hogy csalj nyugodtan! Tudom, hogy a humusz vagy a vegán majonéz nem nyers, de beragyoghatja a napodat és könnyebbé teszi a répa, szárzeller, karalábé, saláta, uborka, paradicsom fogyasztását, ha mártogatósnak használod őket. Nem az a cél, hogy szenvedj, hanem az, hogy megszerettesd magaddal a nyers zöldségeket. 

3. Kezdd el a Karma Killer jóga ingyenes gyakorlatait! 

 

aname_eletmovalto_program_ingyenes_online_joga.jpgEzek olyan egyszerű és könnyen végrehajtható gyakorlatok, ahol a has tájéka van a fókuszban. Ne rettenj meg, nem a felülésekre gondolok! Én sem azzal indítom a napomat, elhiheted :D  

Viszont a Karma Killer jóga gyakorlatai - még az ingyenesen elérhető Karma Killer alapgyakorlatok is - nagyon sokat segíthetnek neked az ideális testsúly elérésében. Mindegyik gyakorlat tartalmaz hasi légzést is, ami új élettel tölti fel ezt a területet. A gyakorlat segítségével lágyan átmasszírozzuk a belső szerveket. Ha reggel végzed ezeket az alapgyakorlatokat, akkor a nap hátralévő részében energikusabbnak érezheted magad. 

Az alap Karma Killer jógagyakorlatok általános csakratisztító és -energetizáló hatásúak. Segítenek lágyan átmozgatni azokat a területeket, ahol a csakrák közötti energiaáramlás a leginkább gátolt a legtöbb ember esetében, és amiket jó, ha átmozgatunk, átlélelegzünk minden nap. 

Ha esetleg még nem találkoztál volna velük, akkor a következő linkeken megismerkedheted őket:

  1. A Test gyakorlata: Ennek a gyakorlatnak a segítségével növelheted a stabilitásodat a hétköznapokban. 
  2. A Lélek gyakorlata: Ez a gyakorlat segít téged abban, hogy nyitottabban kapcsolódj magaddal és másokkal. 
  3. A Szellem gyakorlata: Ez a gyakorlat abban segít, hogy a szürke hétköznapokat is áldottabbnak, inspirálóbbnak és felemelőbbnek érezd. 
  4. Az Egység gyakorlata: Ez a gyakorlat segít átélni azt, hogy minden élet áldott. Megérezni azt, hogy számítasz és fontos vagy, és azt is, hogy milyen értékes és boldogító lehetőség az élet. 
  5. Dinamikus lazító gyakorlat: Segít levezetni, enyhíteni a hétköznapok feszültségét és az indulatokat. Ellazít és megnyugvást ad.

Ezek az alapgyakorlatok sokat segíthetnek, hogy jobb legyen a közérzeted. Fontos azonban tudnod, hogy a Karma Killer jóga speciális csakragyakorlatai azok, amelyek igazán mélyreható változást hozhatnak az életedbe, mert azok közvetlenül a csakrákhoz kapcsolódó életterületekre hatnak. 

Van olyan területe az életednek, amin szeretnél változtatni? Ha van egy újra és újra visszatérő probléma, ami már nagyon feszít és szeretnél megoldást találni rá, akkor jelentkezz be az Anamé Program oldalán egy első alkalommal ingyenes online konzultációra és tudd meg, hogy mi hogyan tudunk segíteni neked ezekben! 

Az Anamé órarendben találod meg az egyéni órákat, ahol személyre szabva adunk olyan Karma Killer csakratisztító és -töltő gyakorlatokat, amelyek sohasem a csakrák megnyitását, hanem azok tisztítását, energetizálását célozzák. Nem hasonlítanak a kundalini, hatha vagy más tradicionális jógatanfolyamra. Egyszerű mozdulatokból, jógalégzésből és koncentrációból áll minden gyakorlat, ezért kezdő jógások is bátran belevághatnak. Ha szeretnéd, oktatóink csakratisztító és -töltő karkötőket is javasolnak neked a csakradiagnózisod alapján. 

Köszönöm szépen, hogy velem tartottál! Köszönöm, ha megosztod ezt a bejegyzést a Facebook ikonra kattintva, hogy még több emberhez eljusson ez a téma. Ha pedig szeretnél további érdekes, inspiráló tartalmat tőlem, akkor kövess az Instagramon: 

@aname_lifestyle 

@anameprogram 

Nagy örömmel olvasok minden kommentet, visszajelzést. Kérlek oszd meg velem, hogy neked milyen tippjeid vannak a plusz kilók ellen! Illetve, hogy van-e kedved kipróbálni valamelyik tippemet. 

Szeretettel ölellek, 

Balázs Valéria Anamé 



Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy ez a bejegyzés nem minősül diétás szaktanácsadásnak semmilyen formában. Egészségügyi probléma esetén mindenképpen egyeztess dietetikus szakemberrel, szakorvossal mielőtt életmódváltásba kezdenél. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anameprogrameletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr8616818690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása