élet egy magasabb energiaszinten

Anamé Program életmód

Anamé Program életmód

Hogyan építsd be az Anamé Program Karma Killer jóga gyakorlatait a mindennapjaidba?

Azaz hogyan éld a mindennapjaidat magasabb energiaszinten

2020. október 28. - Anamé

blog5_fokep.png

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi az a magasabb energiaszint, hogyan kell azt elképzelnem? Ez valami misztikus fogalom?

Azt gondoljátok, hogy nem tudjátok, hogy mi az a magasabb energiaszint? Pedig szerintem mindenki keni-vágja. Csináljunk egy gyors tesztet és akkor rögtön ki is derül, hogy pontosan értitek, hogy miről van szó.

Két felsorolást fogtok itt találni, „A” és „B”. Tippeljétek meg, hogy szerintetek melyik jellemző a magasabb energiaszintre és melyik az alacsonyabbra! 

 

A: Boldogság; lelkes, pozitív hozzáállás; világos, tiszta, szép és rendezett otthon; egyenrangú, szeretetteljes kapcsolatok;

B: szomorúság; motiválatlan, kedvetlen hozzáállás; sötét, koszos, rendetlen, elhanyagolt lakás; emberi játszmákkal és veszekedéssel teli, elnyomó kapcsolatok

 

Ugye-ugye! Szerintem nem volt senki, aki ne találta volna el! (Azért a teljesség kedvéért: a magasabb energiaszinthez az „A” felsorolás, míg az alacsonyabbhoz a „B” felsorolás tartozik.) 

A megkülönböztetés könnyű, inkább az a nehéz, hogy mindannyian liftezünk az alacsonyabb és a magasabb energiaszint között, attól függően, hogy éppen mi is történik az életünkben. Elmesélek még egy történetet ezzel kapcsolatban. 

 

Első fázis: alacsony energiaszint

 

Egyedül élsz már évek óta és nagyon szeretnél társat találni. De nincs szerencséd, szomorú vagy és magányosnak érzed magad. Úgy érzed, senki sem szeret. Reggel nincs kedved felkelni, motiválatlan vagy, bánatos és depressziós. Elhanyagolod magadat, egészségtelen ételekkel vigasztalódsz és nem foglalkozol a külsőddel. A lakásod rendetlen és tele van kacatokkal. Óriási pormacskák vetik rá magukat a szakadozott és elhasznált papucsodra, amikor éjfélkor kibotorkálsz a konyhába. Szomorúan ránézel a mosatlan edények hatalmas halmára és feltéped a hűtő ajtaját a családi kiszerelésű fagyiért.

 

Második fázis: magasabb energiaszint

 

aname_blog5_parkapcsolat.jpg

Találkozol Jenővel és a személyében megtalálod álmaid lovagját. Az érzés kölcsönös. Az együtt töltött boldog és romantikus hónapok után a nagy Ő megkéri a kezedet. Nagyon boldog vagy. Dudorászol magadban, kitakarítod a lakást, rendet csinálsz, elkezdesz sportolni, edzésre jársz és egészséges ételekkel formába hozod magad. Csinos vagy, szépnek látod magad, divatos ruhákat hordasz még otthon is. Cammogás helyett szökdécselsz.

Boldog vagy, hogy szeretnek és szerethetsz, rózsaszínben látod a jövőt és tele vagy energiával.

 

Harmadik fázis: epikus zuhanás - alacsonyabb energiaszint

 

Aztán kiderül, hogy a vőlegényed megtalálta élete szerelmét és lelki társát a legénybúcsú éjszakáján egy sztriptíztáncosnő személyében. Lefújja az esküvőtöket. Az energiaszinted esése annyira látványos, hogy ha éjfélkor kivonszolod magad a konyhába, akkor a régi barátod, a családi kiszerelésű jégkrém is megérzi a hangulatodat. Annyira együtt érez veled, hogy belülről nyitja ki a mélyhűtő ajtaját, hogy a kezedbe pattanjon.

Vajon mit gondolsz magadban? Mondjuk ezt:

  • Senki sem szeret. Egyedül fogok élni, egyedül fogok megöregedni. Senki sem nyitja majd rám az ajtót, magányosan halok majd meg, és a kilenc macskám fogja felfalni a tetememet, mert elfogy a Whiskas. Ilyen az élet, ilyenek a férfiak, mindegyik pasim megcsalt, mindig ez van.

 

De az is lehet, hogy ezt gondolod:

  • Várjunk csak, mindig ez van?! Nahát, akkor ez egy ismétlődő minta! Vagyis ez egy energiablokk a szívcsakra területén. Még jó, hogy olvastam Anamé blogjának az első bejegyzését, és így tudom, hogy a csakráink állapotán múlik az, ami velünk történik. Hát persze! Ha van egy energiablokk a szívcsakránál, akkor a külvilág, a mátrix és a Jenővel való kapcsolatom ennek az elakadásnak megfelelően alakul.

Micsoda csodálatos lehetőség a fejlődésre! Kitisztítom magamból ezt az energiablokkot és kitisztul ez a fájdalmas párkapcsolati minta az életemből. Holnap reggel kiugrom az ágyból és lelkesen vetem bele magam életem egy új fejezetébe. Készen állok rá! 

Ha a második, akkor egy örömteli Anamé-vélemény: ez jó döntés! Veled vagyok. Szeretnélek néhány gyakorlati tanáccsal is segíteni, hogy ez a projekt még jobban sikerüljön.

 

Negyedik fázis: Anamé életmódprogram, vagyis élet egy magasabb energiaszinten

 

Hogyan gyakorolj otthon? Ez egy nagyon jó kérdés. Biztos jártál már úgy, hogy este tizenegykor beesel az ágyba és rájössz, hogy tulajdonképpen reggel óta készülsz arra, hogy elvégezd a jógagyakorlataidat, de mindig közbejött valami. És a legrosszabb az, hogy ez a halogatás az egész napodra rányomta a bélyegét. Olyan bűntudattal etted napközben a disznótorost, mintha maga a jóga szellemisége állt volna a hátad mögött, és nézte volna ki a szádból a falatot. És csak azért fojtottad le a végén a sütikével, mert tele hassal úgysem állhattál volna neki a csakratisztító gyakorlataidnak.

Így aztán még tovább kellett várnod, hogy elkezdd a Karma Killer jóga gyakorlataidat, majd belső vívódásaid közepette azt vetted észre, hogy közben eljött az este. És eljutottál addig a pontig, amikor már bűntudattal nézted a sorozatodat, miközben fél szemmel magadat vizualizáltad jógapózokban a szőnyegen, a tévézés jó érzését pedig megzavarta az, hogy közben elképzelted azt a jó érzést, hogy már túl vagy a gyakorlásodon, ma is tettél valamit magadért.

Ha te még nem is jártál így soha, akkor biztos ismersz valakit, aki igen. :)

Van egy olyan elmélet, hogy egy szokás kialakításához 21 napra van szükség, egy új életmód kialakításához pedig 90 napra. Bár a jóga útján egyetlen lépés sem vész kárba, mégis a rendszeresség hozza meg az igazi eredményt. Nekem, Balázs Valéria Anaménak az a tapasztalatom, hogy segít, ha a gyakorlás beépül az életembe, és rendszeres, jól értelmezhető, tervezhető részét képezi. Egy olyan elemet, ami változatlan, amire számíthatok és támaszkodhatom, ha a hullámok összecsapnak a fejem felett. Támogató, ha nagyjából ugyanabban az időben, a lakásban kb. ugyanazon a helyen minden nap, kihagyás nélkül elvégzem a Karma Killer jóga gyakorlataimat, így nem kell rögtönöznöm ezen a téren, ezért a szó jó értelmében rutinná válik.

 

A fogak és a csakrák tisztítása

 

A rutin általában negatív kifejezés, mert sokszor valami nagyon unalmas és fantáziátlan dolgot jelöl. Pedig te is kialakítottál már rutint az életedben, ebben egészen biztos vagyok. Tuti, hogy szoktál fogat mosni. Ez tudatos döntés, amihez nap mint nap tartod magad. Biztos, hogy volt egy pont az életedben, amikor döntést hoztál a fogmosással kapcsolatban. Felmérted azt a szociális normát, hogy a társadalmunk jobban díjazza a teljes fogsort, mint a fogak hiányát. Ha megnézed a sikeres embereket, akkor nagy százalékban van foguk. Ez motiváló példa, hiszen mindenki szeretne szép és sikeres lenni. És arról még nem is beszéltem, hogy plusz bónuszként meg tudod rágni az ételt, amit eszel. Így, bár a fogmosás unalmas tevékenységnek számít, felmérted az előnyeit, és beillesztetted a napirendedbe.

Ha azt gondolod, hogy a csakrák tisztítása nem hoz annyira látványos eredményt, mint a fogaid tisztítása, akkor tévedsz. Ha azt gondolod, hogy fontos az első benyomás, amikor kivillannak az egészséges fogaink, amikor megszólalunk, akkor igazad van. Ugyanakkor az, hogy szeretetteljes legyen az, amit mondunk a másiknak, amikor kinyitjuk a szánkat, már nagyban függ a csakráink jó állapotától.

A csakrák tisztítása, és a Karma Killer jóga gyakorlatok nemcsak a testre hatnak, hanem az egészenergia rendszeredre, vagyis a személyes teredre is. Igen, arra a térre, ami körülvesz. A személyes tered energetikai állapotát nem elvont dologként kell elképzelned! Annyira meghatározó, hogy a hétköznapi életünkben is figyelünk rá. A mindennapokban ezt kisugárzásnak nevezzük. Mit gondolsz, neked milyen a kisugárzásod? Akkor jó a kisugárzásod, ha ez a tér a tested körül nyugodt, tiszta, fényes és szeretetteljes. És biztos nem szeretnéd, hogy feszült, félelemmel teli, szorongó, idegesen vibráló, és lehangolt legyen! Szerintem ideje, hogy felmérjük a jó kisugárzás előnyeit, és beépítsük a jógagyakorlást az életünkbe.
aname_blog5_boldogsag.jpg

A pszichológia és a magasabb energiaszint

 

Úgy tűnik, hogy nem az a kérdés, hogy mit jelent a magasabb energiaszint, hanem az, hogy hogyan érjük el, hogyan tartsuk meg, azaz hogyan éljünk magasabb energiaszinten minden pillanatban.

A magasabb energiaszintet a tudomány is kutatja, bár ők nem így hívják. Egészségpszichológusként dolgoztam évekig a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Az egészségpszichológia szakirodalma óriási és kiterjedt, de azt a tézisét talán mindenki jól ismeri, hogy ha jókedvű vagy, akkor jobban működnek a szerveid, a tested minden sejtje jobban van, és könnyebb meggyógyulni betegségekből, ha az ember lelkiállapotát és kedélye pozitív. Ezzel nemcsak az orvostudomány, de az ezotéria is foglalkozik.

Tudományos tény, hogy a jobb lelkiállapot és a magasabb energiaszint pozitívan hat az egészségedre. Magasabb energiaszinten jobban érzed magad, jobban regenerálódik a tested, jobb a lelkiállapotod, pozitívabbak a gondolataid. Boldog lennék, ha tovább olvasnád ezt a blogbejegyzést, ezért leszek annyira jófej, hogy statisztikával és módszertannal nem foglak untatni. Inkább rövidre fogom: a tudomány szerint pozitív kapcsolat van a boldogság és az egészség között. (Veenhoven, 2006b) A boldogság alapszintje és a későbbi egészségügyi állapot között pozitív korreláció van. (Hawkins, Booth) Azonban az, ha önmagunk egy adott pillanatban boldognak valljuk magunkat, az nem a legprecízebb mérőeszköz. (Veenhoven, 1984, chapter 3.)

Mindezt összefoglalva úgy lehetne a legegyszerűbben megfogalmazni, hogy a tartósan magas energiaszint segíti a gyógyulást. Azonban az alkalmankénti magasabb energiaszint, azaz a pillanatnyi öröm - amikor Jenci megkéri a kezedet - nem hozza ugyanezt az eredményt. Az a tuti, ha a magasabb energiaszinted független a körülményektől. Ilyenkor pozitív korrelációban van az egészségi állapottal, ami azt jelenti, hogy a folyamatos magas energiaszint együtt jár a jó egészséggel.

Sok angol nyelvű jóga- és pszichológiai szakirodalmat olvasok és hallgatok hangoskönyv formájában, emellett szeretek bepillantani napjaink sikeres szilícium-völgyi vállalkozóinak életébe is. Tim Ferris könyveiben és podcastjaiban sok ilyen sikeres, híres sportolót, vállalkozót, tudóst és szellemi vezetőt interjúvolt már meg. Az érdekes tény az, hogy nemcsak a szellemiséggel foglalkozó emberek meditálnak vagy végeznek jógagyakorlatokat és jógalégzést, hanem a sikeres emberek nagy százalékára is igaz, hogy valamilyen mindfulness technikával készítik fel magukat az élet kihívásaira.

Tedd te is ezt és tedd hatékonyan! Próbáld ki az Anamé Program Karma Killer jóga gyakorlatait!

Az Anamé Program és a magasabb energiaszint

 

A magasabb energiaszint az Anamé életmódprogramban folyamatos haladás, ami a fejlődés irányába visz. Ha velem tartasz, akkor folyamatosan a legjobb, legigazibb önmagadra szavazol. A gyakorlatainkon, az oktatóinkon és az energetizált kiegészítőinken keresztül egy olyan szeretetteljes energia dolgozik érted, ami minden pillanatban segíti az emelkedésedet. Erről az energiáról a harmadik blogbejegzésemben olvashatsz bővebben.

Napról napra helyzetről helyzetre megélheted a magasabb energiaszintet, ami azt jelenti, hogy leválik rólad az, ami alacsonyabb energia szinten rezeg. Leválnak rólad az egyenlőtlen, nem a szereteten alapuló, mérgező emberi kapcsolatok (vagy átalakulnak, ha a másik személy is fejlődni szeretne). Leválnak rólad a függőségek, minden olyan szokás, amivel gátolod  magad, a negatív érzelmek, a félelem, a folyamatos aggódás, a negatív gondolatok és a pesszimista, korlátozó hiedelmek. Félelem és vágyakozás helyett valódi szeretet, kreativitás és tetterő születik benned. Egy magasabb energiaszinten nem fejben előállított, fogcsikorgatva magadra kényszerített pozitív gondolatok jellemzőek. Ehelyett a lényed középpontjából eredő valódi derű, pozitív érzelmek, tiszta gondolatok lesznek a meghatározóak az életedben. És ahogy a pszichológia szakirodalma is írja, egy magasabb energiaszinten, vagyis ebben a pozitív állapotban a test könnyebben regenerálódik, és olyan testi változások indulnak el, amik a testet fiatalabban tartják.

Szép szép, de ezek csak szavak. Meg tudod-e nekem ezt mutatni? - gondolhatod magadban. Igen, meg tudom. Vess egy pillantást az oktatóink képeire, ezeken a fotókon látszik, hogy valódi életkorukhoz képest mennyivel jobb állapotban vannak és fiatalabbnak látszanak. 

aname_blog5_maria.pngInstagram

És van még egy látványos bizonyíték. Az előző blogbejegyzésemben írtam a spontán kriyáról, amit mi a Karma Killer jogában korrekciós mozgásnak nevezünk. Erről a negyedik blogbejegyzésemben írok részletesen, és megmutatom egy filmen is. 

Ez a jelenséget a tradicionális jóga és a kundalini jóga irodalmában is jól ismert. A spontán kriya vagy korrekciós mozgás akkor jelenik meg, amikor energetikailag egy magasabb energiaszinten a tested azon dolgozik, hogy az energiablokkokat spontán mozgás segítségével kioldja magából. Csodálatos látni ezt a folyamatot, hiszen ez a spontán mozgás pont ott indul el, ahol az elakadás van, és úgy mozdít meg, hogy az energiablokk ki tudjon oldódni. Az az energiablokk, aminek a tisztításáért ilyenkor a korrekciós mozgás dolgozik, nemcsak egy csakrát blokkol, hanem azon a csakrán keresztül az életednek egy területét is, mint például a párkapcsolatod (szívcsakra), a hivatásod megtalálása (torokcsakra), vagy a felszabadult, ellazult boldogság megélése az életedben (szakrális csakra).

Ezért hívom ezt a jelenséget korrekciós mozgásnak, mert egy magasabb energiaszinten az energiarendszered elkezdi korrigálni magát, vagyis spontán mozgással kioldja a gátló tényezőket, hogy az életed áramlása szabad legyen. Ez a magasabb energiaszint nemcsak a Karma Killer jóga gyakorlatainak hatására jön létre, hanem akkor is, ha kapcsolatba kerülsz az Anamé Programon keresztül leáradó égi, segítő energiával. Az oktatóinkon és a kiegészítőinken keresztül ez az energia azon dolgozik, hogy boldog és kiteljesedett légy.

A Karma Killer jóga foglalkozásain nem a csakrák megnyitásával, hanem a csakrák tisztításával dolgozunk. Elérheted ezt a jótékony hatást, ha a csakraspecifikus jógaóráinkat, tematikus kurzusainkat végzed, vagy egyéni órán gyakorolsz személyre szabottan az oktatóinkkal. A spontán mozgás nem kell, hogy mindenkinél megjelenjen, hiszen a gyakorlatok enélkül is hatékonyak.

aname_blog5-_ingyenes_gyakorlat_v2.png

4 tipp az otthoni gyakorláshoz

 

Szeretnék segíteni az otthoni gyakorlásban azzal, hogy megválaszolom a négy leggyakrabban feltett kérdést, ami ezzel kapcsolatban fel szokott merülni.

1; Mikor?

Az örök kérdés, hogy reggel vagy este jógázzunk? Mivel te vagy a gyakorlásod középpontjában, azt gondolom, hogy ez azon múlik, hogy te milyen típusú ember vagy. A bioritmusunk ránk jellemző, és állítólag nem, vagy csak nagyon nehezen változtatható. Így, ha tehetjük, akkor jó, ha alkalmazkodunk hozzá. Vannak pacsirta típusú emberek, nekik a reggel az aktívabb időszakuk, és vannak bagoly típusúak, akik este éberebbek. Nyilván érdemes a saját aktívabb időszakodat kihasználnod, mert ilyenkor vagy motiváltabb. Én reggel tudok jobban koncentrálni, ezért én a kora reggelt választottam.

Te mit gondolsz, számodra melyik időpont lenne ideális?

És persze ott vannak azok az időpontok, amik nem ideálisak, de éppen úgy alakul az élet, hogy ráérsz. Arról nem is beszélve, ha például amúgy is várakoznod kellene. Sorban állás közben javaslom neked a meditáció gyakorlatunkat. A várakozást úgyis fel lehet fogni, hogy az ember türelmetlen és ideges, de úgy is, hogy ajándék idő, amit akár a Karma Killer gyakorlataiddal is el lehet tölteni.

Ha pedig online gyakorolsz velünk, akkor jó, ha tudod, hogy közben mi az Anamé Programnál már a háttérben azon dolgozunk, hogy a jógaóráid időpontjait teljes egészében te magad tudd megválasztani, így lehetővé téve azt, hogy akkor gyakorolj, amikor az a számodra a legalkalmasabb.

2; Hol?

Ebben a kérdésben igazán sok tapasztalatra tettem szert, mivel az Anamé Program Karma Killer jóga gyakorlatait világszerte gyakorolják. Ennek köszönhetően még mielőtt online jogává váltunk volna a COVID-19-nek köszönhetően, a világ sok táján és számos európai nagyvárosban tartottam workshopokat és jógatanfolyamokat. Emellett volt az életemnek olyan hosszabb időszaka is, amikor rendszeresen kéthetente öt napot töltöttem kurzusok tartásával távol az otthonomtól.

Emiatt a válasz a hol kérdésre számomra igazán sokszínű. Nappaliban, teraszon, kertben, erdőben konyhában fürdőszobában, vonaton, reptéren, megállóban a vágány mellett, az út szélén és repülőn is. Röviden, ahol hely van és éppen ráérek.

Ugyanakkor lehet, hogy a te életed kiegyensúlyozottabb. Ezért jó, ha kijelölsz magadnak egy helyet a lakásban. Egy olyan helyet, ahol nyugalom van és kényelmesen a fejlődésedre tudsz koncentrálni.

Bár a két budapesti jógastúdiónkban jelenleg is vannak személyes egyéni órák és egészen limitált számban csoportos órák, melyeket az Anamé órarendben találsz meg, én mégis úgy látom, hogy a 2020-as év elhozta mindenki számára az online tér kényelmét. Gyakorlóink élvezik, hogy nem kell végigrohanniuk a városon vagy az országon egy Karma Killer jógaóra kedvéért, hanem otthonuk kényelmében gyakorolhatnak.

aname_blog5_kep.png3; Hogyan?

A válasz nagyon egyszerű: szeretettel önmagad iránt. Gyengéden, lágy mozgással és légzéssel úgy, mintha az önmagad iránti szeretetet tudnád belélegezni minden egyes légzéssel, és ez hatná át minden egyes mozdulatodat. Ha szereted magad és időt szánsz magadra, az nem önzés, hiszen ez segít abban, hogy a lehető legjobb önmagaddá válj, és így tudj kapcsolódni másokkal. Hogy a legtisztábbat és a legjobbat tudd adni magadból számukra. Azt, aki valójában vagy.

4; Mit?

Az Anamé Programnak 2015 óta vannak ingyenes gyakorlatai. Ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy energikusabb legyél és nyitottabbá váljon a szíved. Próbáld ki őket akár otthon egyedül, akár az Anamé körökben együtt gyakorolva olyan emberekkel, akik hasonló gondolkozásúak, szeretetteljesek és támogatóak.

Azonban mi az Anamé Programnál ezen a négy gyakorlaton kívül még számos speciálisan felépített gyakorlatot használunk csakraspecifikusan, és szükség szerint az egyéni órákon személyre szabottan is. Ezek kezdők számára is bátran végezhetők. Ezért, ha esetleg van olyan személyes problémád, aminek a megoldásán dolgozol, akkor érdemes ezen a négy általános, ingyenes gyakorlaton felül a teljes skálával személyre szabottan, az oktató segítségével is gyakorolnod. Ez támogatjuk az első alkalommal ingyenes online konzultációinkkal

Hosszan írhatnék még a magasabb energiaszintről, de nem lenne semmi értelme. Nem az a célom, hogy olvasgass vagy gondolkozz róla, hanem az, hogy tapasztald meg! Kezdd el a gyakorlást még ma, és éld az egész életedet magasabb energiaszinten!

A következő blogbejegyzésben szeretnénk neked megmutatni egy olyan életmódtervezést, amelynek a segítségével tudatosan tudsz olyan technikákat beépíteni az életedbe, amelyek pont ott hatnak, ahol arra a legnagyobb szükséged van. Vagyis ha van az életednek olyan területe, amelyiken nagyobb kihívással küzdesz, pl. önérvényesítés, munka, párkapcsolat, szülő-gyerek kapcsolat, akkor miért ne élhetnél olyan életmódot, miért ne használhatnál olyan tudatos technikákat, amelyek pont azt az életterületet segítik? Hiszen így is élsz egyfajta életmódot, de mi lenne, ha olyan lenne az életmódod, ami minden pillanatban közelebb visz a megoldáshoz? Gyere és tarts velem!

 



A felhasznált szakirodalom:

  • Tools of Titans by Tim Ferriss
  • Veenhoven, R. (2006b). World Database of Happiness: Continuous register of scientific research on subjective appreciation of life. Erasmus University Rotterdam. 
  • Hawkins, D.N., & Booth, A. (2005). Unhappily ever after: Effects of longterm, low-quality marriages on wellbeing. Socal Forces,, 84, 452-471.
  • Veenhoven, R. (1984). Conditions of happiness. Dordrecht, the Netherlands: Kluwer Academic.

A bejegyzés trackback címe:

https://anameprogrameletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr9716261664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása