élet egy magasabb energiaszinten

Anamé Program életmód

Anamé Program életmód

A kundalini erő, a spontán kriya (korrekciós mozgás) és az Anamé Program

Kundalini kvíz tudományos alapokon

2020. október 28. - Anamé

Balázs Valéria Anamé vagyok, egyetemi diplomával rendelkező pszichológus és a legmagasabb szinten képzett tradicionális jógaoktató. Mindezt azért mondom el, hogy lásd azt, hogy mindig fontos volt számomra a magas szintű képzés, a tudomány, a tudományos kutatások, mert ezek biztos és tényeken nyugvó alapot adnak ködös elképzelések helyett.

Ebben a bejegyzésben szeretném a tudomány szempontjából megvizsgálni a kundalini energiát. Ezt a nehéz témát ugyanakkor szeretném neked játékossá is tenni, ezért összeállítottam néhány állítást a kundalini energiáról. Olvasd el őket és tippeld meg, hogy szerinted melyik igaz és melyik hamis! A végén leírom a tudományos álláspontot, így összevetheted a tippjeiddel.

Mivel ez az energia láthatatlan és nem sokaknak van közvetlen tapasztalata a kundalini erőről, ezért könnyű az emberekben félelmet ébreszteni. Sokan olyan forrásból tájékozódnak, aki nem szakértő a témában. A neten sokféle elmélet kering, de egy biztos: a félelem és a gyűlöletkeltés nem segíti a megismerést és távol tart a megértéstől. 

Egyszerűen fogalmazva: ha paráztatnak, akkor manipulálni akarnak. Legyél résen, legyen nyitva a szemed, a füled, az elméd, de legfőképpen a szíved.

A gyűlöletkeltés és az uszítás soha nem lehet objektív, már csak a bennük rejlő negatív érzelem miatt sem. 

 

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy én vajon szakértő vagyok-e a kundalini terén?

 

Igen, mivel: 

  • Elvégeztem a Tan Kapuja Buddhista Főiskola jógaszakát Budapesten, ami a legmagasabb szintű tradicionális jógaoktató képzés Magyarországon,
  • megtanultam szanszkritül, hogy az ősi jógaírásokat eredetiben olvashassam.
  • Pszichológiai szakon diplomáztam az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
  • Egyetemi szinten tanultam anatómiát, neurológiát, pszichiátriát és transzperszonális pszichológiát, ami a jóga, a meditációk és légzéstechnikák határtudománya.
  • Összesen 10 évig tanultam egyetemi és főiskolai szinten, és ezután is több éven át képeztem magam Indiában, Amerikában és Magyarországon is.
  • Évekig dolgoztam az egészségügyben, és a legkiválóbb orvosokkal dolgoztam együtt a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.
  • 30 éve gyakorlok és 28 éve tanítok jógát, továbbá kidolgoztam egy módszert, - az Anamé Program keretén belül a Karma Killer jógát - ami biztonságos, hatékony és elterjedt az egész világon.
  • Munkásságom alapján az Oxford Enciklopédia független bizottsága beválasztott az első magyar kiadásába. 

 

Az Oxford Enciklopédia megkeresése azért is nagy megtiszteltetés a számomra, hiszen ide pénzzel nem tudja magát befizetni az ember, csakis a munkásságával. Szó szerinti idézet az általuk küldött levélből:

„Cégünk hitvallásának megfelelően és az Oxford Enciklopédiák presztízsére való tekintettel az életrajzok felvételéért és közléséért nem kérünk és nem is fogadhatunk el pénzt.”

Hálásan köszönöm a gyakorlóinknak, hiszen ez nem egy egyszemélyes történet. Az Anamé Program csak velük, veletek nőhetett nagyra!

Ezek tények és nem önfényezés. Az önfényezés az lenne, ha azt mondanám, hogy okosnak tartom magam. Ez nem így van. Inkább a gyakorlati megtapasztalásban hiszek, ezért a kezdetektől, 16 éves korom óta, 30 éve napi négy és fél órát gyakorlok. 

Elárulhatom neked, hogy nem tartom magam kiemelkedően okosnak. Egyszerűen csak introvertált vagyok, vagyis visszahúzódó és befelé forduló. Ez az oka annak, hogy rengeteget ültem a könyvek felett, és a mai napig napi szinten tanulmányozom a pszichológia, a transzperszonális pszichológia és a jóga angol nyelvű szakirodalmát. 

Azonban nagyon nagyra becsülöm azokat az embereket, akik olyan erősek fejben, hogy képesek arra, hogy gondolkozás útján megoldják az életük nehézségeit. Nekem ez nem sikerült. Amikor már odáig jutottam, hogy egy gép tartott életben, akkor nem voltam akkora szupersztár, hogy gondolatban pozitívra fordítsam a helyzetet. Rengeteg ezoterikus könyvet elolvastam, és mégsem sikerült a betegségeim úgynevezett lelki okát kitisztítva kipattanni a betegágyamból. Bizonyára vannak olyan emberek, akiknek ez nem probléma. Nekem ez csak később, a Anamé jóga gyakorlatokkal sikerült. Valószínűleg én a nagy átlaghoz tartozom. Vagyis, ha vannak olyan problémáid, amiket akármennyit is gondolkozol rajtuk nem tudsz fejben megoldani, akkor egy cipőben járunk. Ez egy olyan közös pont, amiben hasonlítunk egymásra, hiszen az Anamé Program is azért jött létre, hogy ha van egy olyan nehéz problémád, amit fejben nem sikerül megoldanod, akkor az a csakrák szintjén energetikailag sikerülhet. 

 

De mit is jelent a kundalini?

 

Bár sok különbség van, de a kundalini jóga és a Karma Killer jóga (amit sokan Anamé jógának is becéznek) is foglalkozik a csakrákkal. A kundalini erő a fejlődést szimbolizálja. A kundalini erő nem annyira misztikus, mint gondolnád, azért, mert mindannyiunk veleszületett joga a fejlődés. Ha innen nézzük, akkor mindannyiunkban folyamatosan ébredezik. Életünk során egyre tudatosabbá válunk, keressük a fejlődést, és egyre kifinomultabb módon próbáljuk megoldani a problémáinkat. Ezt úgy is megfogalmazhatnánk, hogy a felső energiaközpontjaink (lényeglátás, hatékonyság, összeszedett gondolkozás, koncentráció) egyre jobban bekapcsolnak, megtanuljuk használni őket. 

Mondhatnánk úgy is, hogy ha jógaórákkal, jógatanfolyammal, vagy csak egyszerűen jógalégzéssel azon dolgozol, hogy kibontakoztasd a legjobb képességeidet, a legfelsőbb önmagad, akkor ennek az útnak a során óhatatlanul kapcsolatba kerülsz a kundalini erővel. Még akkor is, ha nem a tradicionális, jelenleg is ismert kundalini jóga gyakorlatokat végzel. Azért, mert a kundalini energiát mindannyian ott hordjuk magunkban a gerincoszlop legalján. Nemcsak kundalini jóga gyakorlatok hatására, hanem a mindennapi életünk kihívásai által is emelkedik, aktiválódik, miközben egyre tudatosabbá válunk. Ahányszor bele állunk egy nehéz élethelyzetbe és minden erőnket arra fordítjuk, hogy ezt megoldjuk, azon az életterületen energetikailag egyre felnőttebbé és tudatosabbá válunk. Ez a tudatosság jobb állapotba hozza azt az életterületet és azt a csakrát, amihez az az életterület tartozik. Ezáltal emeli a kundalini erőt bennünk. A kundalini erő ébredése egy teljesen természetes folyamat azért, mert mindannyian a fejlődés útján járunk. Ez a fejlődés a kundalini erő, vagy kígyó emelkedésének útja. A kundaliniről tudományos alapon írni nem tűnik a világon a legizgalmasabb dolognak, ezért szeretném egy kicsit feldobni, és szeretnélek bevonni egy játékba. 

Tarts velem egy rövid kundalini kvízre! 

 

Kundalini kvíz

 

Leírok ide néhány állítást és tippeld meg, hogy igazak vagy hamisak-e! Utána elárulom, hogy a tudomány szempontjából mi a megfejtés, azaz mi valójában a kundalini erő és a kundalini szindróma.

 

1; A kundalini szindróma elmebetegséget és fizikai betegségeket okoz.

IGAZ/HAMIS

 

2; A gyakorlás közbeni spontán mozgás (szaknyelven spontán kriya) egyenlő a kundalini szindrómával.

IGAZ/HAMIS

 

3; A csakrák megnyitása a legcélravezetőbb gyakorlat.

IGAZ/HAMIS

 

És a megfejtés: a kundalini a tudomány szemszögéből

 

Számos tévhit, tényként feltüntetett téves információ kering az interneten. Érdemes mindig olyan forrásból építkezni és információt gyűjteni, ami tudományosan vagy kellő szakmai tapasztalattal és képzettséggel megalapozott. A saját tapasztalataim mellett én magam is utánajártam számos forrásnak a kundalinit illetően. Az alább felsorolt tudományos tényeket az autentikus angol nyelvű szakirodalomból gyűjtöttem és fordítottam le. Az állításoknak bárki utánajárhat.

 

1; A kundalini szindróma elmebetegséget és fizikai betegségeket okoz.

HAMIS. 

 

Kundalini szindróma: az egyensúly és a stabilitás a megoldás

 

Greyson és Scotton kutatási eredményei szerint a kundalini szindróma nem függ össze a mentális betegségekkel, Sovetsky szerint pedig a kundalini szindrómának nevezett kórkép valójában egy olyan gyűjtőfogalom, ahová a nehezen diagnosztizálható, illetve a félrediagnosztizált pszichiátria problémákat sorolták. Emiatt a statisztikai torzítás miatt ezt a jelenséget sokkal veszélyesebbnek tüntették fel, mint amilyen valójában. Mivel a kundalini ébredése az egész testre és a tudatra is kihat, ezért a transzperszonális pszichológia szakirodalmában fiziológiai kundalini folyamatnak (physio-kundalini process) nevezik és élesen elkülönítik a mentális problémáktól. (Bentov és Sanella) 

Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a fizikai és a pszichiátriai betegségek kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Többek között genetikai, környezeti és pszichés okai is vannak. Ezek összefonódása és együttes hatása vezet oda, hogy hosszú évek, évtizedek alatt egy betegség kialakulhasson. Büszke vagyok arra, hogy több orvos és egészségügyi dolgozó is gyakorol velünk azért, mert  biztonságosnak és hatékonynak tartják az Anamé Programot.

 

De mi is valójában a kundalini szindróma? 

 

A kundalini szindróma egy olyan tünetegyüttes, ami nem okoz pszichiátria és fizikai megbetegedéseket. Beszűkült tudatállapot jellemzi, és az, hogy a beteg nem képes arra, hogy a hétköznapokban részt vegyen. Együtt járhat irányíthatatlan rángásokkal, amik egy pillanatra sem állnak le, és akár hónapokig szünet nélkül folytatódnak. Kísérheti folyamatos, elviselhetetlen fájdalom, ami nem fizikai betegségből fakad. 

Az Anamé Programnak soha nem volt olyan gyakorlója, akin a gyakorlás hatására ezek a tünetek jelentkeztek volna, viszont sokaknak segítettünk már, hogy stabilizálódjon az a már meglévő kundalini szindróma, amivel megkerestek minket. 

 

2; A gyakorlás közbeni spontán mozgás (szaknyelven spontán kriya) egyenlő a kundalini szindrómával.

HAMIS.

 

Spontán kriya: segítség a csakrák tisztításában

 

Az Anamé véleményeket olvasva látszik, hogy nagyon sok, mesterségesen szított félreértés kering a spontán mozgásokkal és az Anamé Programmal kapcsolatosan. De mit is mond erről a szakirodalom?

Tara Springett egy olyan pszichoterapeuta, aki különösen sokat foglalkozik a spontán kriya jelenségével, ami a jóga szakirodalmában is jól ismert: “Néhány kliensem aggódott a spontán fellépő kriyák (mozgások) miatt, és azt gondolták, hogy valami nem stimmel velük. Miután több száz ember kundalini ébredését kísértem végig, biztosíthatom őket, hogy a spontán kriyák teljesen ártalmatlanok. Csupán a belső energiáink külső kifejeződései.” Tara Springett.

Bentov pontosan megfogalmazza, hogy „A káros stressz egyfajta energia, ami leggyakrabban fizikai mozgás formájában távozik a testből. Így nem szokatlan, hogy meditáló, jógalégzést vagy jógagyakorlatokat végző emberek akaratlan mozgásokat produkálnak, mint például a kar, a fej vagy az egész test rázkódása. Minél nagyobb a stressz, ami kioldódik, annál erősebb ez az akaratlan mozgás (spontán kriya). És ide tartozik a stressz elengedése, nemcsak az izmainkból, hanem az érzelmeinkből is. Például ilyen lehet a sírás, vagy egyéb érzelmi reakciók, amik a gyakorlás hatására lépnek fel. Azonban természetesen nem mindenki reagál így a gyakorlatokra. Mindent figyelembe véve: a spontán kriya és az ilyen jellegű gyakorlás a leghatékonyabb és a leggyorsabb módja a stressz elengedésének.” – Itzhak Bentov. 

Yvonne Kosan ezt lelki és szellemi nagytakarításnak nevezi (psycho – spiritual house-cleaning). A spontán kriya nem pszichiátriai betegség és nem kundalini szindróma. A szakirodalom szerint ezek nagyon könnyen megkülönböztethetőek egymástól. Hiszen a spontán kriya, a csakratisztításnak ez a természetes eszköze, bár többször, megszakításokkal jelentkezik, miután kioldotta a stresszt, leáll. Nem jár szünetnélküli mozgással, zavart tudatállapottal és fizikai fájdalommal. 

1994 óta tanítom az Anamé Program Karma Killer jóga módszerét, ami már a kezdetekben indított spontán mozgásokat bennem és a tanítványaimban is. Az én tapasztalatom az, hogy ezek a spontán mozgások mindig célirányosak. Ott és úgy mozog a test, hogy precíziós pontossággal kioldódjon a stressz onnan, ahol feszültség van. Beindítják bennünk az élet áramlását, ami jobb állapotban hozza testet, a lelket és a tudatunkat. A spontán mozgás segítségével kitisztulnak azok az energiablokkok, amik az energia áramlását gátolták a testnek az érintett területén. Mivel egy csakra nemcsak egy testszelvény, hanem egy életterület is egyben, ezért az adott életterületen is mozgásba jönnek a régi, megrekedt helyzetek és emberi kapcsolatok. Az Anamé Program Karma Killer jógaóráin megjelenő korrekciós mozgás (spontán kriya) azt mutatja, hogy a gyakorlataink nem csupán a hajlékonyságot növelő légző- és tornagyakorlatok, hanem hatásukra valóban képes megnyilvánulni egy szeretetteljes és felemelő energia, ami a fejlődésed érdekében dolgozik. 

A kundalini erő eszköz az emelkedésre, azonban ez az emelkedés nem a végcél. A végcél az, hogy magadat megemelve kapcsolatba kerülj azzal az égi leáradással, ami rajtad keresztül segíti ezt a világot.

Mi az Anamé Programnál egy olyan jézusi (A szó nem dogmatikus, vagy vallásos értelmében) energiával dolgozunk, ami speciálisan ezekre az időkre van hangolva, amiben most élünk. Mindannyian érezzük, hogy átmeneti időket élünk. Lezárul egy korszak, de ezzel együtt párhuzamosan megnyílik egy gyönyörű lehetőség azoknak, akiknek a szíve nyitott erre. Minden energia, vagyis rezgés. Ezzel az égi leáradással egy olyan speciális rezgés, azaz frekvencia érkezik meg a világunkba, ami abban segít minket, hogy a fejlődés üteme, sokkal gyorsabb legyen, mint bármikor az emberiség történetében. 

A kundalini erő csak eszköz egy magasabb tudatállapot eléréséhez. Ebben a magasabb tudatállapotban az ember kapcsolatba kerül egy égi leáradással, hogy rajta keresztül ez az energia közvetlenül képes legyen segíteni másokon. És hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a spontán kriya, vagyis a stresszoldás, a feszültség elengedése és ez a frissebb, élőbb állapot nemcsak a gyakorlatok hatására jelenik meg, hanem akkor is, ha eljössz az órarendünk bármelyik órájára akár a budapesti jógsstúdióinkban, akár online, és kapcsolatba kerülsz velem, az oktatókkal, az Anamé kristályokkal, az Anamé csakravizekkel és a hanganyagainkkal, azért, mert mindezek csatornái annak a szeretetteljes égi leáradásnak, ami a fejlődésünkért dolgozik.

Én nem hinném el, ha valaki ezt mondaná, mert nagyon gyakorlatias vagyok. Ez az energia azonban szemmel látható és érzékelhető. Biztos te is láttál olyan videókat, ahol a keleti mester odatartja a tenyerét, és a tenyeréből kisugárzó energia mozgásba hozza azt, aki előtte áll. Ez a mozgás a spontán kriya, ami a fejlődést segíti. Ez az energiaszint létezik, és elérhető. Nézd meg erről a kisfilmünket. 

A spontán kriya a szakirodalom szerint a fejlődést segíti. Ha a rosszul alkalmazott gyakorlatok idéznék elő, akkor nem jelenne meg attól, hogy valakihez a kezemet közel tartom, és nem hatna az Anamé csakratisztító és -töltő karkötőkön, az Anamé csakravizeken valamint az Anamé hanganyagokon keresztül.

A spontán kriyáról és erről a szeretetteljes égi leáradásról egy nagyfilmet is készítettünk, amit moziban is vetítettünk és lehetőségem volt arra is, hogy ezer ember előtt előadást tartsak a spontán kriyáról és bemutassam ezt a filmet. Ezen a rendezvényen a Dalai láma orvosai is előadók voltak. Nagy megtiszteltetés volt a számomra, hogy a film és az előadásom felkeltette az érdeklődésüket. Hiszen az ő kultúrájukban is ismert és nagyra becsült ez a jelenség. Egy külön találkozóra hívtak meg, aminek keretében eszmét cseréltünk, és elismerően nyilatkoztak a látottakkal és hallottakkal kapcsolatban. A tibeti tradícióban is ismert a spontán kriya tisztító és energetizáló hatása. 

A szakirodalom alapján Springett is ugyanerre a következtetésre jutott. Szerinte a kundalini erő és a spontán mozgások is azon dolgoznak, hogy elengedjük a fejlődést gátló hozzáállásunkat testi, érzelmi és szellemi szinten is. Szerinte az igazi veszély nem a kundalini ébredése, hanem a félelmet keltő és szaktudás nélküli rossz tanácsok olyanoktól, akik nem értenek ahhoz, ami végbemegy abban az emberben, aki mindezt átéli. 

 

3; A csakrák megnyitása a legcélravezetőbb gyakorlat. 

HAMIS.

 

Csakrák megnyitása helyett a csakrák tisztítása

 

Ha a kundalini erőt a csakrák megnyitásával akarják felébreszteni, akkor az kundalini szindrómához vezethet. A Karma Killer jóga gyakorlatai és az Anamé Program eszközei nem nyitogatják a csakrákat, hanem azon dolgoznak, hogy kitisztuljanak azok az elakadások, amik a kiteljesedésedet gátolják.

A jóga és a transzperszonális pszichológia szakirodalma is felhívja a figyelmet arra, hogy a csakrák megnyitásakor az energia felcsap, és ez kiegyensúlyozatlan állapothoz vezet. Többször is jártam és tanultam Indiában és tudom, hogy a jóga ashramokban ezt az állapotot és a vele járó, akár hetekig tartó öntudatvesztést kezelni tudják. A véleményem szerint ez a nyugati emberek számára nem járható út. 

Mi az Anamé Program Karma Killer jóga gyakorlataival soha nem hatunk közvetlenül a kundalini erőre és nem nyitogatjuk a csakrákat. A gyakorlataink során nemcsak a felső csakrákkal, hanem az egész testtel, minden csakrával kiegyensúlyozottan dolgozunk, hogy harmóniába kerülj.

Mindezt a prána segítségével tesszük, ami a légzésben, a lágy mozgásban jelenlévő életerő. A prána ereje abban segít, hogy elinduljon a test regenerációja, harmóniába kerüljenek a túlfeszítettségek, az energiahiányos területek pedig aktiválódjanak. 

Röviden összefoglalva: az Anamé Program Karma Killer jóga gyakorlataival sosem ébresztgetjük a kundalini erőt, hanem a csakrák tisztításával azon dolgozunk, hogy az energia áramlása akadálytalan legyen a testedben. Ezért is van az, hogy ez a jóga kezdőknek is teljesen biztonságos.

Melyik tény volt számodra a legmeglepőbb? Oszd meg velem!

Ha bármi kérdés felmerült benned, amit itt nem érintettem a kundalinivel kapcsolatban, akkor kommentben írd meg kérlek, mert lehet, hogy a későbbiekben is lesznek blogbejegyzések erről a témáról! Nagyon szeretnék veled kapcsolódni, ezért is örültem annak, hogy tegnap este kaptam egy üzenetet egy kedves gyakorlónktól. Azt írja, hogy mindannyian érzik a gyakorlatok jótékony hatását, és vannak néhányan, akik a spontán mozgást is megtapasztalják. Érzik, hogy valóban kioldja a feszültséget. Arról azonban keveseknek van fogalma, hogy mit is értek én azon, hogy magasabb energiaszint.

Minden visszajelzéséért végtelenül hálás vagyok! Tudom, hogy nem könnyű velem, mert az a szép szakmai összefoglaló, amit ennek a blognak az elején olvastál az sajnos arra hajlamosít, hogy elvontan fogalmazzak.

Köszönöm a türelmedet és minden visszajelzést, mert azon dolgozom ebben a blogban, hogy az elvont témákat is megtanuljam mindenki számára érthetően átadni. Nagyon szeretnék fejlődni ebben. 

Ígérem, hogy a következő bejegyzésem már könnyedebb lesz (remélem)! A témája: Hogyan építsd be a gyakorlást a mindennapokba, azaz hogyan éld a mindennapjaidat magasabb energiaszinten. 

Ez az írás csak azért született meg, mert sajnos Magyarországon nagyon kevés a szakmai, megbízható forrás, tisztelet a kivételnek. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy sokan vannak, akik kitartóan gyakorolnak, és közben keresik a hiteles választ arra, hogy mi történik velük a gyakorlás hatására. Őket szerettem volna segíteni ezzel a szakmai blogbejegyzéssel. 

Szóval várlak a következő blogbejegyzésemben is, tarts velem! 

 

A cikkben felhasznált szakirodalom:

1; Geyson, 1993: 57

2; Scotton, 1996: 269

3; Sovatsky (1998) p. 161,180

4; Bentov pp. 212-13

5; Sanella, p. 12

6; Kason, pp. 243-75

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anameprogrameletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr8316261630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla Szabo 2020.11.27. 20:25:30

Nagyon tetszett a cikk. A nagyfilm megtekinthető valahol?

Anamé 2020.11.27. 21:57:58

@Csilla Szabo: Kedves Csilla! Nagyon szépen köszönöm a visszajelzésedet!
Jelenleg a nagyfilm nem látható sehol, de hamarosan elérhetővé tesszük!
Szeretettel, Anamé
süti beállítások módosítása