élet egy magasabb energiaszinten

Anamé Program életmód

Anamé Program életmód

Öt tipp a karácsonyi készülődéshez az Anamé Program életmóddal

Legyen ez eddigi életed legboldogabb karácsonya!

2020. december 10. - Anamé

aname_blog_kep_karacsony.jpg

Közeledik a karácsony, a fény és a szeretet ünnepe. Én magam is karácsonyi hangulatba kerültem. Az előző blogbejegyzésem végén ígértem neked egy nagyon izgalmas történetet, amiről inkább majd januárban lesz szó, mert most alig várom, hogy a karácsonyról írhassak neked. 

Gondolkoztál már azon, hogy mit tehetnél azért, hogy valóban ezt éld át, ne pedig a stresszt és a kimerültséget? Biztos vagyok benne, hogy igen. Milyen nagyszerű lenne, ha az ünneped pont úgy alakulna, ahogy azt a legjobban szeretnéd! De itt álljunk meg egy pillanatra! Tudod-e azt, hogy pontosan hogyan is szeretnéd? És nem egy bejáratott forgatókönyvet értek ezalatt, hanem az ünnep igazi hangulatát, azt a különleges érzést, amit mindannyian keresünk benne.

Tudtad, hogy az Anamé életmódprogram a mátrix meghekkeléséről szól? Egészen pontosan arról, hogy hogyan éljük a lehető legboldogabban az életünket. A belső világunk jobb állapota kihat a külvilágra, vagyis a mátrixra, ami körülvesz minket. Így az egész életünk a lehető legjobbá válik. Úgyhogy hekkeld meg a karácsonyt!

 

1; Kötelező menetrend helyett a legboldogabb karácsony

 

A külvilág eseményeit és az emberek viselkedését kevéssé tudjuk befolyásolni. A belső világod azonban a saját szentélyed. A belső világodban Te hozol döntéseket. Pszichológus vagyok és a legmagasabb szinten képzett jógaoktató. A Buddhista Főiskola jóga szakán végeztem, és ezután tanultam még Magyarországon, Indiában és Amerikában is. Ismerem a pszichológia, a jóga és a kundalini jóga szakirodalmát. Van ezeknek egy közös pontja. 

A jóga és a pszichológia ugyanis egyaránt egyetért abban, hogy annak, amit elképzelünk, vagyis a belső képeinknek óriási szerepük van. Kihatnak a lelkiállapotunkra, arra, hogy milyenek a gondolataink, hogyan látjuk a világot és hogyan alakulnak az életünk eseményei.

Én ebben óriási lehetőséget látok! Tarts velem, hogy a szíved vágyát kifejező, tudatosan megválasztott belső képeiddel életed legboldogabb karácsonyát valósítsd meg! Ha gondolod, akkor nevezheted ezt a gyakorlatot vizualizációnak is.

Keress egy nagyon kényelmes testhelyzetet. Nem kell, hogy meditációs ülésben ülj. Nyugodtan heverészhetsz közben a kanapén. Hagyd ellazulni az izmaidat és ábrándozz! Az ábrándozás örömteli cselekedet: boldogan elidőzhetsz olyan gondolatok társaságában, amik igazán nagy örömet jelentenek a számodra.

 

  • Gondold végig, hogy ha semmilyen körülmény és semmilyen kötelező tevékenység nem szorítana, akkor milyen ünnepet szeretnél!
  • Ha van valaki, akivel találkozni fogsz karácsonykor, mert közel áll hozzád vagy akár a családod tagja, de nehéz a kapcsolatotok, akkor képzeld el, hogy igazi szeretettel, szívvel, örömmel néztek egymásra, elmúlik minden rossz érzés és látod benne azt a fényt és szeretetet, amit a karácsony jelent. 
  • Éld át gondolatban a szívbéli kapcsolódás és az összetartozás érzését az egész családoddal ebben a fényben! 
  • Lásd magad, ahogy átéled azt az önfeledt boldogságot, amit gyerekkorodban jelentett az ünnep! Ez a gyermeki öröm és felszabadult csodavárás azóta is ott él benned. Hagyd, hogy kibontakozzon és érezd meg, ahogy az ünnep csodája beköltözik a szívedbe!
  • Lásd a körülményeidet és a környezetedet úgy, amint áthatja az ünnep fénye!

 

Figyeld meg, hogy mennyivel jobb a kedved, mennyivel optimistább és bizakodóbb vagy, mint a gyakorlat elején voltál! Látod, az ünnep fénye máris beköltözött a személyes teredbe, a kisugárzásodba, ott van körülötted és megteremti ezt a csodát a szívedből kisugározva.

Gondold végig egészen gyakorlatiasan, részletekbe menően, hogy pontosan milyen karácsonyt szeretnél! Milyen legyen az ünnep? Melyek számodra a fontos értékek? Mit jelent számodra a boldog karácsony? 

Én nagyon hiszek a boldogságban. Nem gondolom, hogy szellemi úton járni megkeseredett elzárkózást jelent a világ örömeitől, hiszen ez a világ szent és áldott. Sőt, azt gondolom, hogy a szellemiség csak annyira értékes, amennyire az életünket itt és most a gyakorlatban jobbá teszi. Különben csak üres filozófia. 

Úgyhogy arra biztatlak, hogy találd ki, neked mit jelent az igazi boldogság, mit jelent az igazi szeretet – nemcsak mások, hanem önmagad felé is! Sőt, nemcsak karácsonykor, hanem az életed minden napján.

aname_program_eletmod_blog_karacsonyi_keszulodes.jpgMert ráadásul van még egy nagy hírem! Ez a trükk nemcsak a karácsonyra vonatkozik, hanem az egész életedre! A haladó változata az, amikor azon kívül, hogy magadnak jót kívánsz, elképzeled azt is, hogy boldog a családod, leghaladóbb változatban pedig azokat is boldognak látod, akik nem is állnak közel hozzád, vagy akár ellenérzésed van velük kapcsolatban. 

Általánosságban igaz az, hogy minél nehezebb, haladóbb szintet választasz, annál áldásosabb a hatás, ami visszasugárzik rád. Minél több jót kívánsz másoknak, annál több jó sugárzik rád vissza. Van egy csodálatos buddhista mondás, ami erről  a szándékról szól: legyen minden lény boldog és szabad!

Az én karácsonyom is az igazi boldogságot fogja tükrözni. Azt, ami engem igazán boldoggá tesz. Ez nem feltétlenül a külső körülményekben nyilvánul meg, hiszen más életfázisban vagyok, mint mondjuk egy olyan család, ahol kicsik a gyerekek. Az én fiam már felnőtt, és ahogy idősödöm, ebben az életszakaszban már mindenből kevesebb kell. Kisebb adagok az ételből, ahhoz képest kisebb lakás, mintha gyerekszobára is szükség lenne, és sokkal kevesebb tárgy. Az idősebb kor a szellemiségre és az elmélyülésre helyezi át a fókuszt, és ugyanúgy a szellemi út is. Mi nem ajándékozunk tárgyakat, és a karácsonyi dekoráció is inkább szimbolikus. Az ételek is könnyűek és nem megterhelőek. Mégsem keletkezik űr, mert amiből a világban kevesebb van, azt az ünnep fénye, a szellemiség és a valódi szívbéli kapcsolódás pótolja.

 

2; Négy fal helyett rendezett otthon

 

Az ünnepi időszakban sok időt töltünk otthon. Ahogy a belső világod a saját szentélyed, az otthonod is azzá válhat. Mindenki szeretne tiszta, emelkedett és magas rezgésű térben élni. 

– Hát a tisztaság még csak rendben lenne, mert karácsonyra kitakarítok, de a rendetlenség meg a kacatok uralják a lakást, nem én. Ez aligha emelkedett! – gondolhatnád magadban. 

Ne csüggedj, mert van még egy kis idő karácsonyig! Ráadásul a rendrakást és az ajándékozást egybe is kötheted. 

Gondoltál már arra, hogy a lakásod ünnepire hangolása az ajándékozást is elősegítheti? Az ajándékozás pedig jó felkészítés a lelkednek, hogy az ünnepre hangolja magát. Az én módszerem az, hogy minden egyes tárgyat kategóriánként (pl. ruhák, konyhai eszközök stb.) kiteszek a szoba közepére.

Négy kategóriára osztva válogatom szét őket:

  1. Mi az, ami szemét, vagyis sem nekem, sem másnak már nem használható? Ezeket a tárgyakat kidobom. Ilyen egyszerű. Ugye te sem szeretnél szeméttel körülvéve ünnepelni?
  2. Mi az, amit szeretek, tehát mindenképpen megtartom és boldogan élek velük? Ezek maradnak, örömmel használom őket tovább.
  3. Mi az, ami másnak hasznos lehet és nagyon jó, újszerű állapotban van? Ezeket a tárgyakat akár el is lehet adni, mert lehet, hogy más boldog lesz vele. Ilyenkor sokan vásárolnak, és a befolyó készpénz is jól jöhet számodra karácsony előtt.
  4. Mi az, amit jó szívvel el tudsz ajándékozni? Vagy azért, mert nem akarsz az eladásával bíbelődni, vagy azért, mert segíteni szeretnél. Ha már nem teljesen újszerű, de hasznos, akkor különböző segélyszervezeteknek is elajándékozhatod. 

 

Én hajléktalan voltam, miután elmenekültem a családomtól 18 éves koromban. Összesen nyolc hónapot, így egy őszt és egy telet is az utcán töltöttem, mielőtt munkát találtam. Igen, ez valóban olyan élmény, ami elkötelezetté teszi az embert, hogy segítsen. Ezért magán és céges erőforrásaimból is támogatok jó ügyeket. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány alapítványt, akiknek eddig adományoztunk, csak azért, hogy választhass te is, ha valamelyik ügy mellé állnál.

Ételt az Életért Alapítvány, Bethesda Kórház Alapítvány, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, Utcáról Lakásba! Egyesület, Autisták Országos Szövetsége, Oltalom Karitatív egyesület, Van Esély alapítvány, Budaörsi Állatmenhely, Borostyánvirág Alapítvány, Démétér Alapítvány

Ha teheted segíts te is! Ha mással nem, azzal, hogy amit nem használsz otthon, azt továbbajándékozod. Így válhat az otthonod letisztultabb, rendezettebb és emelkedettebb térré. Hiszen a kacatmentes otthon, ami csak olyan tárgyakat tartalmaz, amiket szívből szeretsz és a boldogság érzését adják, sokkal otthonosabb élettér, mint az “úgyis jó lesz az még valamire” felkiáltással elraktározott lomok gyűjtőhelye. A mi saját, két budapesti jóga stúdiónkat is ebben a szellemben tartjuk rendezetten. 

 

3; Hiánytudat helyett hála

 

A tudatalattink tanul a cselekedeteinkből. A félelemből felhalmozott kacatok a hiánytudatot rögzítik bennünk. Az adományozás – bármilyen keveset is adsz – már elég ahhoz, hogy elkezdje átírni a hiánytudat programját. Az adakozás azt üzeni, hogy bőség van, nem kell félned, szabadon áramlik az energia. Ha mersz adni, akkor azzal azt üzened, hogy bízol abban, hogy hozzád is megérkezik majd az, amire szükséged van, és nem kell félelemből megrekesztened az áramlást.

Mert a karácsony a bőségről is szól. Ajándékozunk a szeretteinknek, és szeretnénk őket elárasztani minden jóval. Bőségesen készítünk ételt, és szeretnék mindent megadni magunknak és szeretteinknek is. Néha azzal szembesülünk, hogy a bőség érzése helyett azt érezzük, hogy mindenből kevés van. Szűkösek az anyagi forrásaink, kevés minden igyekezetünk, hogy felkészüljünk, és még az idő is kevés ahhoz, hogy karácsony estére mindent elővarázsoljunk úgy, ahogy elképzeltük. 

Ha úgy érzed, hogy te is belekerültél a hiánytudat szorításába, akkor állj meg egy pillanatra és adj hálát! Figyelj befelé egy kis időre, és sorold fel, akár hangosan is, hogy mi minden jó van az életedben! Ugyanúgy, mint az adakozás, a hálaadás is azt üzeni a lelkednek, hogy van miért hálásnak lenned. Kihat arra, ahogyan a világot megtapasztalod, és azt sugallja, hogy áldott vagy és bőségben élhetsz. Ez a tudatunknak egy teljesen más működése, mint amikor beszorítva érezzük magunkat. És pont ez a működés segít abban, hogy át tudjunk kapcsolni, át tudjunk váltani a bőség és a megelégedettség hullámhosszára.


4; Az ünnepi taposómalom helyett énidő

 

A karácsony néha ajándékozási, ünnepszervezési és lakásdíszítési taposómalom, nagyüzemi étkeztetéssel egybekötve. Ismerős? Igen, tudom, hogy azért hajtod magad már december elejétől kezdve, hogy az egész családodnak és minden szerettednek megadhass minden jót. Azért, mert a karácsony a szeretetről szól. 

Gyorsan lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem: ugye a szeretetbe magadat is beleértetted? Ugye szereted magad annyira, hogy nem zsákmányolod ki magad a készülődés közben? Válaszolhatsz bármit kapásból, de engem az érdekel, hogy hogyan bánsz magaddal! 

Azért, mert azt, hogy mennyire szereted magad, a gyakorlatban dől el, a hétköznapok rutinja mutatja meg. Egészen konkrétan az a kérdés, hogy szánsz-e olyan időt magadra, amikor úgy bánsz magaddal, mint valakivel, akit nagyon szeretsz. Persze ehhez az első lépés az, hogy végiggondolod, hogy mi is adna neked örömet igazán! 

Én például nagyon szeretek meditálni. Kirakom körbe az energetizált kristályaimat, a csakratisztító karkötőimet, leülök közéjük és élvezem, ahogy feltöltődöm energiával. De ha fárasztó napom volt és erősen koncentráltam egész nap, akkor utána nagyon jól esik begubózni otthon. Ilyenkor lefekszem, bekuckózom a kedvenc takarómmal és a kristályaimmal, gyújtok egy gyertyát és kinézek a fákra az ablakon keresztül. Hálát adok a gyönyörű rendezett térért, az otthonomért, azért, hogy a nagy ablakokon át besüt a nap, a madárcsicsergésért és a békéért. Egyszerűen csak élvezem azt a sok szépséget és a teret, ami körülvesz. Te mivel töltöd legszívesebben azt az időt, amit magadra szánsz?

Ha te is szeretsz Meditálni, akár kezdőknek való jógát keresel, akár nem, ezt kétféle módon is megteheted nálunk. Sajnos tudom, hogy vannak, akiknek az anyagi lehetőségei még egy jógaóra árát sem engedik meg. 

Mivel a gyakorlóink visszajelzései alapján látszik, hogy az Anamé jóga gyakorlatai hatékonyak, ezért számomra kiemelten fontos, hogy azok mindenki számára elérhetőek legyenek. Ezért is tettünk már 2015 óta elérhetővé ingyenes gyakorlatokat. Ha azonban tudsz és szeretnél is többet áldozni a fejlődésedre, akkor emellett megtalálod a csoportos óráinkat is az anamé órarendben.

Lehet, hogy jártál már jógatanfolyamra vagy vettél már részt jógaórán, és azt az instrukciót kaptad, hogy közben ne gondolj semmire. A tudatunk nem így van megalkotva. Semmire gondolni szinte lehetetlen. Olyan, mintha ilyenkor még jobban felerősödne a gondolataink zaja. 

Az Anamé Program Youtube csatornáján viszont van egy olyan ingyenes meditációs gyakorlat, amit kezdőknek is javaslok. Azért szeretem ezt a meditációt,mert a “nemgondolkodás” instrukciója helyett egy sokkal hatékonyabb eszközt használhatsz, ez pedig a mantra. 

Ha kiválasztasz egy olyan pozitív megerősítést, ami jelen időben, kijelentő módban van megfogalmazva és rólad szól, pl. szeretem magam, egészséges vagyok, boldog vagyok stb., akkor ezt a kijelentést, pozitív megerősítést, vagyis mantrát egyszerű jógalégzéssel összehangolva egyre mélyebb szinten építheted be magadba. 

Ez nemcsak abban segít, hogy a gondolataid ne száguldozzanak az agyadban tízszeres sebességgel, amikor egy kicsit lazítani szeretnél, hanem abban is, hogy közelebb juthass a célod megvalósításához. Ahhoz a célhoz, amit a mantrádban megfogalmaztál. Ha a megfeszített „nemgondolkodás” helyett a célodra figyelsz, akkor sikeresnek és hatékonynak érezheted a meditációt ahelyett, hogy keresztbe tett lábbal, kényelmetlen pózban fél óráig fegyelmezetten ülsz, miközben száguldoznak a gondolataid.

Mivel a karácsony a szeretet ünnepe, különösen fontos, hogy ilyenkor azt is szeresd, akit egyébként sokszor korholsz, aki felett ítélkezel, akivel nem mindig vagy jóban és akit sokszor túlhajszolsz: igen, saját magadat. Ebben a meditációban nagyon jó mantra a “szeretem magam”.

Kapcsolódj magaddal szívből, igazi szeretettel – talán ez a legjobb iránytű az ünnepi készülődésben, hogy másokhoz is igazi szeretettel és odaadással kapcsolódhass.

Ha kedvet kaptál a meditációkhoz, akkor az Anamé Program Facebook oldalán hetente többször is tartunk ingyenes, tematikus, vezetett meditációkat, amihez bármikor, bárhonnan csatlakozhatsz.

5; Magány helyett szívbeli kapcsolódás

 

Az előző meditáció segít abban, hogy jó viszonyba kerülj önmagaddal, és szeresd magad. Sokan vannak viszont, akik számára azért telik nehezen a karácsony, mert ez az ünnep a családról is szól, és ők egyedül élnek.

Az évnek ebben a különleges időszakában még nehezebb megélni a magányt. Ha te is egyedül vagy, akkor azt javaslom, ne várj tovább egy percet sem! Az Anamé körökben szeretetteljes, pozitív és hasonló gondolkodású, nyitott emberekkel kapcsolódhatsz a szeretet és az egység mozgalmában. 

Ez nem egy misztikus jógatanfolyam, nem jógaóra, nem kundalini jóga és nem is a csakrák megnyitásáról vagy a csakrák tisztításáról szól, hanem a szívbéli talákozásról. Ezekről a körökről nem az Anamé órarendben, hanem az Anamé Körök facebook oldalán kapsz bővebb információt. Ezek a körök önszerveződően jöttek létre, hogy az ingyenesen elérhető Anamé jógagyakorlatokat együtt gyakorolják. 

A teljes igazság kedvéért hozzá kell tennem azt, hogy ez a négy gyakorlat nem egyenlő a Karma Killer jóga teljességével. Mi, az Anamé Programnál, a Karma Killer jógán belül mind a hét csakrára ható, változatos gyakorlatsorokkal, és akár személyre szabottan is dolgozunk. Ha van olyan személyes problémád, amit szeretnél megoldani, akkor azt javaslom, hogy keress meg minket az Anamé órarendben, ha azonban csak általánosan szeretnél gyakorolni szeretetteljes és lelkes emberekkel kapcsolódva, akkor az Anamé köröket neked találták ki. Ráadásul ezek a gyakorlatok bárki számára könnyen végrehajthatóak. Sem fiatalnak, sem hajlékonynak nem kell lenned ahhoz, hogy elvégezd őket. Úgyhogy nincs több kifogás! 

Köszönöm, hogy velem tartottál, és azt kívánom, hogy legyen ez életed legboldogabb karácsonya! Karácsony előtt december 22-én találkozunk újra, amikor arról fogok írni, hogy a karácsony este hogyan lehet még áldottabb, békésebb és szeretetteljesebb a számodra.

Tarts velem december 24-én tartott ingyenes karácsonyi programon online, melyről a részleteket az Anamé Program honlapoján találod. 

Nagyon szépen köszönöm, hogy velem vagy, nagy megtiszteltetés ez a számomra! Találkozunk hamarosan! 

 

Szeretettel ölellek: Balázs Valéria Anamé




A bejegyzés trackback címe:

https://anameprogrameletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr1016326604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása