élet egy magasabb energiaszinten

Anamé Program életmód

Anamé Program életmód

Hűsítő és egészséges nyári koktélreceptek

az Anamé Program Karma Killer jógaelvonulás luxus kiegészítéseként

2021. július 21. - Anamé

aname_eletmodprogram_jegestea_stevia.png

 

Te hogy bírod a meleget? Én nagyon nehezen viselem, ilyenkor mindig küzdök a túlélésért. Amikor a nyaralós otthoni Karma Killer jógaelvonulás ötlete megfogalmazódott bennem, még nem is sejtettem, hogy ilyen nagy lesz a kánikula. Az előző két bejegyzésben olvashatsz bővebben a nyári kétnapos jógaelvonulásról, amihez isteni vegán recepteket is találsz. A hőség pedig szerintem egyértelműen jeges koktélokért kiált.

Biztos neked is megvan az az életérzés, amikor kint ülsz a kertben, a teraszon, vagy csak az ablakon keresztül nézel kifelé. A nap meleg fénye lágyan simogatja az arcodat, miközben a kezedben ott van egy hűsítő hideg ital, amiben minden egyes mozdulatra meg-megcsörrenek a jégkockák. S bár azt tervezted, hogy lassan kortyolgatod majd el és minden cseppjét kiélvezed, azon kapod magad, hogy egy hajtásra megittad az egészet. Fellélegzel, mert érzed, hogy jól esett, és önuralomra amúgy sincs semmi szükség, hiszen a koktél minden összetevője egészséges és jót tesz a testednek. Ezért önmegtartóztatás helyett a konyha felé veszed az irányt, és mindenféle bűntudat nélkül, a legnagyobb szeretettel már készíted is a következő adagot. Én legalábbis így járok minden alkalommal, amikor elkészítem ezeket a jeges finomságokat magamnak, amiknek a receptjét most veled is megosztom ebben a blogbejegyzésben. 

Igen, tudom! Kicsit vicces ez a koktélmániám, a csapatom is ezzel ugrat, hiszen ők is tudják, hogyan élek. Tudják, hogy vegán vagyok, nem iszom alkoholt, és semmi színezett vagy cukrozott ízesítőt nem használok. A koktélok általában ezeket az összetevőket tartalmazzák, én mégis úgy gondolom, hogy készíthetünk olyan koktélokat is, amelyek egészségesek és fantasztikusan finomak is egyben. 

 

Mitől lesz egészséges egy koktél? 

 

A legegészségesebb ital a tiszta víz. Biztos vagyok benne, hogy te is mindenhol azt hallod, hogy ebben a melegben sok vizet kell inni, mert könnyen kiszáradhatunk. Ennek ellenére sokan vannak, akik egyszerűen unalmasnak találják, és a vízivásra mint valami elvégzendő feladatra tekintenek, amit ki kell pipálni a nap során. Itt jönnek a képbe az egészséges koktélok, amik igazi ízorgitát jelentenek. Amikor belekortyolok egy ilyen koktélba, akkor hirtelen megérkezem az itt és most állapotába. Úgy érzem, hogy megszólalnak a fanfárok körülöttem, az angyali kórus pedig a Halleluját énekli. A folyadékpótlást így nem kínos kötelességnek, hanem igazi kikapcsolódásnak, énidőnek élem meg. Ezek a koktélok azonban nem attól egészségesek, hogy cukormentes kólával készítem a Cuba Librét, vagy csak feleannyi cukorszirupot öntök a Mojitoba. Ha ismersz, akkor tudod, hogy ennél sokkal drasztikusabb vagyok. Ezek a koktélok egészségesek, mert: 

  1. Lúgosító hatásuk van, azaz küzdenek a test elsavasodása ellen
  2. Gyógynövényekből is készülhetnek, ezért kiválaszthatod azt a gyógynövényt, ami számodra a legmegfelelőbb
  3. Cukormentesek 
  4. Nem tartalmaznak mesterséges összetevőket
  5. Feldobják az amúgy unalmas vízivást, így élvezetesebb a test hidratálása

 

Koktél jegestea-alapon, azaz a jegesteák csodálatos világa

 

Természetesen jeges teára úgy is szert tehetsz, hogy bemész a boltba és lekapod a polcról a legelsőt. Így nemcsak a kedvenc márkájú jegesteádhoz, hanem vele együtt a tested elsavasodását okozó fehér cukorhoz és egy felesleges adag adrenalinfröccsöt okozó koffeinhez is juthatsz. Plusz többletköltség ahhoz képest, mintha otthon készíted el magadnak. Persze nem azt várom el tőled, hogy visszatérj a középkorba, és a szövetet is az otthoni szövőszéken sződd meg a télikabátodhoz, miközben birkákat legeltetsz a hátsó kertben és bogyókat gyűjtögetsz a közeli erdőben. Én csak arra buzdítalak, hogy forralj otthon egy kis vizet, amibe teafüvet áztatsz. Lehet, hogy Bridget Jones kék színű levest főzött, de a teafőzésben tuti, hogy még ő is szuper volt. 

 

Jeges mentatea málnával

 

aname_eletmodprogram_alkoholmentes_koktel_malna.jpgHozzávalók: 

szárított menta teafű vagy két marék friss mentalevél 

1 liter víz, ebből 3 dl forró víz és 7 dl hideg víz

jégkocka

frissen facsart citromlé (ízlés szerint) 

stevia kivonat

egy marék málna összetörve

Elkészítés: 

Készítsd el az alapot a 3 dl forró vízzel (teafű esetén 1 l-hez javasolt mennyiséget használj), és hagyd állni, amíg a víz kihűlt. Szűrd le, és hígítsd fel a koncentrátumot a 7 dl hideg vízzel. Ízesítsd citrommal és steviával, majd add hozzá a málnát és a jégkockákat. 

A 6 alapösszetevőt használva variáld kedved szerint ezt a receptet, a málnát például helyettesítheted a kedvenc szezonális gyümölcsöddel is. 

 

Tisztelet önmagad felé

 

Sokszor elfeledkezünk önmagunkról a hétköznapok rohanásában, és míg amikor másoknak készítünk valamit, nagyobb figyelmet szánunk az italok, ételek elkészítésére, magunk felé ezt a figyelmet kevésbé adjuk meg. MIért tennénk különbséget önmagunk és szeretteink között? Fordulj szeretettel önmagad felé is, és figyelj oda azokra az apró részletekre, amelyek örömet szereznek neked, és a tested számára is jobb alternatívát jelenthetnek. Nézzük, mit tehetsz!

A szépen tálalt ital finomabb is,

 

ráadásul az a figyelem, amit a tálalásra szánsz, az önmagad iránti tisztelet, szeretet kifejezése is. Nekem különösen sokat jelent az, ahogyan szervírozom magamnak. Szerintem nemcsak az ital táplál, hanem a szépség is, ráadásul ezzel a szépséggel a koktél elfogyasztásának az élményét is kiemelem kicsit a hétköznapok pillanatából, megtisztelve magamat vele. Úgyhogy bátorítalak, hogy nevezd ki otthon koktélospohárnak az egyik poharat, amit a legszebbnek találsz. Díszítsd fel, például tehetsz a pohár szélére egy szelet citromot vagy bármilyen gyümölcsöt, vagy akár egy ág mentát az ital tetejére. Teljesen más érzés így elfogyasztani a koktélt, de igazából bármi mást is. Egyetértesz velem? 

 

Az éltető víz a tiszta víz

 

Ha utánaolvastál már annak, hogy a csapvízben a határérték alatt is mennyi szennyeződés és toxin van, akkor lehet, hogy benned is végigfutott már a következő gondolatmenet. A határérték alatti azt jelenti, hogy nem okoz hirtelen halált. Én azonban nehézfémben és méreganyagban jobban szeretem a zéró toleranciát, mivel a testünknek a határérték alatti, azonnali halált nem okozó méreganyagokkal is meg kell küzdenie, hogy kiválassza azokat. Én ezért javaslom minden esetben, hogy tisztított vizet vagy jó minőségű lúgos ásványvizet igyatok. Az Anamé csakravizek alapjául szolgáló ásványvíz esetében is nagyon fontos volt számomra, hogy jó minőségű lúgos víz legyen, ráadásul ásványi anyag tartalma miatt a csakravíz nátriumszegény diétába is beilleszthető. 

 

Zöld- vagy gyógynövénytea? 

 

Nagyon szeretem azt az érzést, amikor a testem könnyű és jó állapotú, ezért is gyakorlom minden nap az Anamé Program Karma Killer jógagyakorlatait lassan 30 éve. Igyekszem minél egészségesebb módon élni, azonban egy dologra a mai napig nehezen veszem rá magamat az egészséges életmód kapcsán, ez pedig a gyógyteák átszellemült kortyolgatása. Számomra a gyógynövényteák régen ízetlen, rosszabb esetben ihatatlan langyos löttyöt jelentettek. Egyszerűen nem ment le a torkomon. Eddig! A koktélok azonban erre is megoldást jelentenek. Hiszen a koktél alapját képezheti például 

  • egy nyugtató gyógytea, ami segíti megnyugtatni az amúgy is túlpörgetett idegrendszerünket. Ilyen például a levendula vagy a kamilla.
  • egy szerv vagy szervrendszer működését elősegítő gyógytea. Ilyen teakeverékeket találhatsz például a drogériákban is. 
  • ha jó egészségnek örvendesz, akár egy méregtelenítő gyógynövény-teakeverék, ami segít kiválasztani a méreganyagokat a szervezetből.
  • egyike a népszerűbb és talán élvezetesebb gyógynövényeknek, mint a menta, hibiszkusz vagy citromfű
  • ha kirúgnál a hámból, de persze szigorúan koffeinmentesen, akkor a gyógytea helyett egy koffeinmentes zöld teát is választhatsz. Arra azonban figyelj, hogy a koffein kivonása káros kémiai adalékanyagok helyett gyengéden történjen. Én úgy tudom, hogy a Clipper koffeinmentes teák ilyenek, de te is nyugodtan nézz utána. 
  • ha úgy érzed, kell a koffein, akkor javaslom a zöld teát, aminek még mindig alacsonyabb a koffeintartalma, mint a kávénak vagy a fekete teának, így a szervezetünk számára nem annyira megterhelő a fogyasztása. Amióta megszereztem a diplomámat jógaoktatóként, majd az ELTE-n pszichológusként, rengeteg emberrel találkoztam a munkám során, akik az életük nagy részét az “üss vagy fuss” stresszreakció állapotában töltik. Ez egy fiziológiai reakció, ami egy vélt vagy valós ártalmas esemény, támadás vagy a túlélést fenyegető helyzetben jön létre. Ha a stresszes állapotot még egy brutális adag koffeinnel is megtámogatjuk, akkor egy olyan belső elválasztású hormonkoktél szabadul fel bennünk, hogy még a sarki boltba is úgy megyünk le, mintha a végső, mindent eldöntő küzdelemre készülnénk. Én matcha teát szoktam inni, ami ugyan tartalmaz koffeint, de számomra a hatása segíti a koncentrációt és az elmélyültséget, és távolról sem hasonlít ahhoz a felpörgetett, eszét vesztett állapothoz, amit a kávé vagy fekete tea okozhat. 

 

aname_eletmodprogram_gyogynoveny_tea_alkoholmentes_koktel.png

 

Steviával vagy anélkül? 

 

Abszolút megértem, ha te is idegenkedsz a stevia használatától, hiszen régen nekem is az volt a definícióm a steviára, hogy a cukorpótló, ami nem finom. Mégsem fordultam el tőle teljesen, mert nem tudtam szemet hunyni afelett a tény felett, hogy ez az egyik legegészségesebb cukorpótló, hiszen nem vegyszer vagy mesterséges édesítő, hanem egy gyógynövény. A használata segít megspórolni a felesleges kalóriákat, és ezzel a plusz kilókat is. Persze a stevia-val való barátságomnak is vannak azért korlátai. Mindig is őszinte voltam veletek, ezért bevallom őszintén, hogy egy kizárólag steviával készült sütit sosem ennék meg, így én magam soha nem keverném bele sütibe, mert a végeredmény szerintem nem élvezetes. Végül azért lettünk mégis ilyen jóban én és a stevia, mert kipróbáltam citromos teában is, és annyira finom volt, hogy azonnal a rajongója lettem. Persze ha te eddig kristálycukorral ittad a citromos teát, akkor lehet, hogy szükséged lesz egy kis nyitottságra és elszántságra az átálláshoz. Azonban biztos, hogy megéri, tekintve a finomított cukor fogyasztásának bizonyitottan negativ hatásait a testünkre.

 

Aroma, de csak természetesen! 

 

pexels-cottonbro-4686940_2.jpgTudnod kell rólam, hogy én úgy járok boltba, mint más a könyvtárba, azaz az élelmiszereken található címke legutolsó kisbetűs részét is elolvasom, és minden összetevőt kisilabizálok. Lehet, hogy ez a hozzáállás nem tűnik kimondottan felszabadultnak, de hidd el, hogy nekem a felszabadultság legmagasabb csúcsa az, hogy élek és egészséges vagyok. Amit az az élettapasztalat adott, hogy gyógyíthatatlan betegségekkel születtem, 20 éves koromra kerekesszékbe kerültem, majd egy gép tartott életben, pont elég volt ahhoz, hogy megbecsüljem a testemet, az Anamé Program Karma Killer jógagyakorlatainak kidolgozása közben pedig ez csak tovább erősödött bennem. Az egészség igen fontossá vált a számomra, és a fenntartásához manapság az is hozzátartozik, hogy ne egyek meg olyan élelmiszereket, amelyeknek az elkészítéséhez színezőanyagokat, mesterséges aromákat, vagy éppen olyan tartósító adalékanyagokat adnak, amelyek nagyon távol állnak a természetestől. Ezért szívesen olvasgatok, és az összetevők listája alapján döntöm el, hogy megveszem-e a jól kinéző, csilli-villi finomságokat. Számomra fontos, hogy valóban olyan ételeket fogyasszak, amelyek táplálják és segítik a testem működését. 

De te vajon tudtad azt, hogy vannak olyan aromák is, amelyek még a legtisztább étrendben is használhatók? Igen, ezek a legtisztább bio illóolajok, de ezekből is csak azok fogyaszthatók, amelyekről a gyártó kijelenti, hogy étkezési célra, belsőleg is alkalmazhatók. Az ehető olajok közül a koktélokba én szívesen használok citromolajat vagy fodormentaolajat. Egy-két csepp elég belőlük 1 liter jegesteához, de akár limonádéhoz is keverhetők. Aki szereti, annak extraként ajánlom a rózsavizet is, nekem az egyik kedvencem. 

Gyümölcsaroma helyett pedig miért is ne használhatnál friss gyümölcsöt? Ha egy kicsit összetöröd őket, akkor kiadják az ízüket, és csodálatosan tiszta és egészséges aromájukkal feltöltik az italodat. 

 

Hála, a legfontosabb összetevő

 

Ez talán még a víznél is fontosabb, pedig az aztán igazán a koktélok alapja. Ebben a blogbejegyzésben ugyan írtam arról is, hogy érdemes inkább kerülni a csapvizet és a túlságosan feldolgozott vegyi anyagokat tartalmazó élelmiszereket, valójában ez a blogbejegyzés nem arról szól, hogy bármi miatt is aggódnod kellene.

A hála egy magasabb energiaszinthez tartozik, és abban is biztos vagyok, hogy ha valaki hálás az életért, hálás a csapvízért és a mesterséges aromákkal felturbózott ennivalókért, és folyamatosan a hála és az öröm állapotában van, akkor az sokkal könnyebben megküzd bármilyen méreganyaggal, mint az, aki örökös félelemben él,  és aggódik, hogy vajon elég tiszta-e a diétája. Ez utóbbi hozzáállás azt jelenti, hogy a testünket sérülékenynek és sebezhetőnek, a külvilágot pedig fenyegetőnek éljük meg. Én sosem buzdítanálak erre. Talán csak azt szeretném megmutatni neked, hogy ha van választásod, akkor talán érdemes egy egészségesebb alternatívát választani azért, hogy még inkább ki tudd fejezni a szeretetet a tested irányába, és ezáltal még jobb szövetségessé váljatok. 

 

Ha az élet citrommal dob meg, készíts limonádét! 

 

Imádom a citromot! Természetesen nemcsak limonádéhoz használom, hanem kis túlzással mindenhez. Citrommal indítom a reggelt langyos vízbe keverve, teszek a salátákra is bőségesen, és ahogy látod, a koktéloknál sem hiányozhat. De hogy ne csak szubjektív, hanem objektív is legyek, a citrom az egészségünkre is nagyon jó hatással van:

  • A citrom lúgosító hatással rendelkezik
  • Kiváló forrása a flavonoidoknak és a C-vitaminnak, így erős antioxidáns. Az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejteket a testünkben
  • A citrom fogyasztása csökkentheti a stroke kockázatát
  • A flavonoidoknak köszönhetően érvédő hatású
  • Nagyon hasznos a rákmegelőzésben a szervezet antioxidáns- és szabadgyökegyensúlyának fenntartása miatt
  • A C-vitamin a kollagéntermelésben is fontos szerepet játszik, ami pedig a feszes bőrért felelős. És ki ne akarna feszesebb arcvonásokat? 
  • Elősegíti a vas felszívódását a szervezetben, ami miatt energikusabbnak érezhetjük magunkat. A vashiány ugyanis köztudottan fáradt, kimerült állapotot eredményezhet
  • Erősíti az immunrendszert
  • Segítheti a fogyást

Miután ennyit áradoztam a citromról, jöjjön még egy koktélrecept! Biztos kitaláltad, igen, van benne citrom is.

 

Rózsás-epres jeges zöldtea-koktél 

 

aname_eletmodprogram_rozsas_epres_koktel.pngHozzávalók: 

4 db koffeinmentes zöldtea-filter

1 liter víz, ebből 3 dl forró víz és 7 dl hideg víz

jégkocka

frissen facsart citromlé ízlés szerint

stevia

néhány csepp rózsavíz

néhány eper villával összenyomva

Elkészítés: 

Elsőnek készítsd el a koktél alapjául szolgáló zöldtea-koncentrátumot úgy, hogy a javasolt áztatási időnek megfelelően a 3 dl vízben ázni hagyod a 4 db filtert. Amikor kellőképpen kihűlt, a zöldtea-alapot hígítsd fel a 7 dl hideg vízzel, majd add hozzá a frissen facsart citromlét, steviat, a rózsavizet és az összetört epret. Érdemes egy kicsit pihentetni, hogy az ízek összeérjenek. Helyezz poharakba jégkockákat, és egy szűrőn keresztül töltsd ki ezt romantikus, frissítő koktélt. 

Te melyik egészséges koktélreceptet próbálod ki elsőnek?

Ne feledd, hogy magasabb energiaszinten a koktél is jobban csúszik! Végezd a Karma Killer jóga alapgyakorlatokat, amelyek ingyenesen elérhetők számodra is és kezdő jógásoknak is ajánlottak. Ezeket az ingyenes Anamé jógagyakorlatokkal energikusabbnak érezheted magad a mindennapokban, relaxáló és stresszoldó hatásuk miatt pedig stabilabbá és nyitottabbá válhatsz. Ha jobban szeretsz meditálni, akkor nézz körül az Anamé Program Facebook-oldalán: a videóknál közel 100 tematikus meditációt találsz.

Ha pedig célirányosan szeretnél gyakorolni, szeretettel várunk online vagy végre személyesen is elérhető egyéni jógaóráinkon a budapesti stúdiónkban. Itt saját magad is megtapasztalhatod a jógalégzés és a csakratisztítás átütő erejű hatását, és feltöltődhetsz energiával. Ha pedig az energetizált Anamé eszközök közül válogatnál, és érdekel, hogy miben is segíthetnek az Anamé csakravizek, a csakratisztítő karkötők, és az Anamé vezetett meditációs hanganyagok, nézz körül a webáruházunkban, vagy személyre szabott tanácsokért foglalj egy online konzultációt.

A legfontosabb, hogy érezd nagyon jól magad! Fantasztikus jógaelvonulást kívánok neked, és nem utolsósorban jó koktélozást! Ha megosztod valamelyik koktélcsodát az Instagramon, jelölj meg engem is (@anamelifestyle) és kövess ott is további tartalmakért! Nagyon kíváncsi vagyok ti milyen koktélokat alkottok meg ezek alapján a receptek alapján!

A következő bejegyzésben is hidratálni fogunk, de most még extravagánsabb módon iszunk. És hogy vajon mi lehet a koktéloknál is extravagánsabb? Egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy “egyél vizet”! Ha érdekel, hogy miről is lesz jó, akkor tarts velem legközelebb is, kéthetente osztok meg bejegyzéseket itt a blogon. Ha pedig tetszett ez a bejegyzés, akkor kérlek, oszd meg másokkal is a Facebook-ikonra kattintva! Nagyon szépen köszönöm! 

 

A legnagyobb szeretettel ölellek, 

Balázs Valéria Anamé



Források: 

Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Flavonoidok

Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_gy%C3%B6k%C3%B6k

Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/283476#vitamin-c


A bejegyzés trackback címe:

https://anameprogrameletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr6816634496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása